Flera fängelsedomar i stor kokainhärva

Sex män döms av Borås tingsrätt till fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha sålt kokain till minst 450 västsvenskar. Delar av vinsten har ligan köpt och försökt köpa lyxlägenheter för i Göteborg. Även flera köpare döms i härvan.


Det var efter en omfattande spaning som polisen i fjol kunde gripa de sex huvudmisstänkta i härvan. Via bilder och spaning av en säljarmobil kunde polisen följa handeln när nya droger kom till staden.
”Hej gott folk, vi är fullt aktiva hela tiden med Borås finaste snö i toppkvalitet. Hör gärna av er…”. Köparna kunde få drogerna hemlevererade till dörren med bilar som ligan ordnat.

Sex personer – två bröder, en kusin och tre vänner – döms nu mot sitt nekande för grovt narkotikabrott till mellan tre och fyra års fängelse av Borås tingsrätt. Dessutom döms två personer för penningtvättbrott till fängelse mellan ett halvt och ett års fängelse.
Ligan har gjort stora vinster på kokainförsäljningen och påstås enligt åklagaren ha köpt och försökt köpa lägenheter i Göteborg, bland annat i nya skyskrapan Karlatorget.
Enligt åklagaren har de sex huvudmisstänkta tillhört gängmiljön och styrt den omfattande kokainmarknaden i Borås.

Av de 25 personer som åtalats i härvan var de flesta köpare av drogerna. Alla de – varav två kvinnor – döms av domstolen för narkotikabrott, de flesta till villkorliga domar och samhällstjänst, men ett par även till kortare fängelsestraff.

Peter Sörstedt, polisområdeschef Älvsborg, sa i samband med att åtalades väcktes i november till SVT Västnytt:
– Det som är intressant med det här åtalet är att man även väcker åtal mot köparna i samma mål. Det är ett tecken på vilka som föder och göder den grova kriminaliteten. Man kan tycka att det enskilda köpet är oskyldigt, men tillsammans blir det en stor del av den kriminella ekonomin, sa han.

Två i ligan frikänns dock för åtal om att även ha utpressat en drogköpare som inte kunde betala.

Annonser