Göteborg: unga män sålt kokain – 745 kunder

Under två månader spanade polis på fyra unga män i Göteborg som sålde kokain. I deras säljtelefon fanns 745 köpare som identifierats. Nu åtalas langarna och köpare riskerar få hembesök av polisen.

Kokain. Foto: Drugnews

Kvartetten som sålt kokain veckans alla dagar på heltid är i 20-årsåldern. Försäljningen har varit omfattande och skett via fem ”säljlurar” som var öppna för affärer mellan lunch och klockan 23.

Kokainet levererades på överenskommet ställe, ibland till hemadressen.
– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

I utredningen med spaningsfoton och inspelade samtal har 897 unika telefonnummer hittats i säljtelefonerna. Till dessa har polisen nu kunnat koppla 745 misstänkta köpare av kokain. Bara under utredningen som polisen följt langarna och deras telefoner har de haft över 16 000 sms och samtal, enligt Göteborgs-Posten.

Över 80 köpare har hittills identifieras och delgivits brott, ett 30-tal av dem togs på bar gängen efter att de köpt narkotikan. De övriga har spårats via telefon och har fått besök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

De övriga misstänkta langarna i härvan åtalas nu för grovt narkotikabrott. De har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen, enligt polisen som menar att kokainköparna är ”möjliggörare för grov organiserad brottslighet”.

Materialet om övriga 660 misstänkta kokainköpare som identifierats kommer lämnas till lokalpolisområdena. Flera av dem ”kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort”, enligt spaningssektionen.

• De 745 köpare som identifierats har en medelålder på 35 år och 18 procent är kvinnor. Hittills har ungefär 80 av dem delgivits misstanke om narkotikabrott, enligt polisen.
Över en tredjedel av köparna (36 proc.) har barn under 18 år, lika stor andel bor i centrala Göteborg, 17 procent i ”välbärgade områden”. 77 procent är tidigare ostraffade, enligt polisen. Hela förundersökningen är på nära 2500 sidor.

Annonser