”Kokainet flödar i Borås”

Polisen i Borås ökar insatser för att störa ökad handel med kokain – bl. a med tillslag mot krogar, nattklubbar och på privata fester.

Både köpare och säljare kan vara knepigare att hitta, då det ofta inte är utslagna på gatan som använder den dyra drogen. Det kan hittas hos tonåringen som åker moped, hos medelsvensson i förorten eller i mer exklusiva miljöer, enligt polisen.

– Vi har gått in i lägenheter där de som sitter på drogerna är i övre medelåldern och brukarna, ofta unga tjejer är i 18-årsåldern. Det är en ganska obehaglig situation att springa in i när man vet vad som försiggår därinne, säger Johan Jinnedal, polis i Borås, till P4 Sjuhärad.
Ibland har kokainet ”flugit ur fickorna” när polisen kommer in.

Radiokanalen sänder en rad reportage om ”partydrogen” kokain. Att det finns en efterfrågan på den bekräftar en langare för polisen, det är ”som att sälja mjölk”.

Flera användare som sniffar i sig drogen med hjälp av snurrade sedlar beskriver missbruket som ett sätt att maxa tillvaron. Drogen följer inte de mer vanliga strömmarna, polisen har lämnat förorterna i Borås och inriktar sig på nöjeskrogar och privata fester.

– Jag kan garantera dig att vi är bara på ytan och skrapar än. Vi har precis börjat det här och vi kommer att hålla på länge, så det är nog många som kommer att få besök av oss, säger polis Johan Jinnedal.

För att få en bättre bild över problemen med kokain och andra droger föreslår polisen att mätningar i avloppsvattnet ska göras i Borås. Det är en metod som används i flera andra städer och visar vilka droger invånare i olika områden använder just då och där.

Skvallerjournalisten Daniel Nyhlén som är bördig från Sollebrunn i Västra Götaland rör sig numer i huvudstaden och har sett hur kokain inte längre bara finns i kändisvimlet.

– Det har blivit en folkhemsdrog. Småbarnsmorsor hoppar över bag-in-boxen och drar några linor kokain istället på fredagskvällen. Det är absurt, men så är det, säger Daniel Nyhlén till P4 Sjuhärad.

Beslag av den centralstimulerande starkt beroendeframkallande drogen är än på en ganska liten nivå. Tullen stoppade ifjol bara 40 kilo kokain i sina kontroller, det mesta rinner förbi. Flera personer från Borås greps ifjol i en internationell smuggling från Brasilien till Mellersta Östern.

Annonser