Flera dödsfall av droger i Borås

På senare tid har fem yngre män hittats döda i sina hem, vilket förbryllar. I minst ett av fallen misstänks den farliga opiatdrogen fentanyl. Nu ska polisen öka insatserna mot missbruk i staden.

Dödsoffren är relativt unga, födda på 1980- och 1990-talet. De flesta av dem är kända sedan tidigare i missbrukssammanhang, enligt polisen. I tre av fallen har misstänkta droger hittats, i ett fall en fentanylförpackning.

– Fentanyl är en av drogerna som ligger i topp i Sverige när det gäller dödsfall, säger Niklas Lindroth, specialist på nätbrott och narkotikasamordnare vid polisen i Alingsås, till Borås Tidning.

Fentanyl är en syntetisk opioid – många gånger starkare än heroin – och som bland annat används som på plåster för smärtlindring inom exempelvis cancervården. Men det finns även pulver som säljs illegalt på nätet och drogen kan då blandas i en lösning och sprayas i näsan. Livsfarliga experiment, det kan leda till att man slutar andas.

En av de unga männen hittades död av sin far, som inte kände till sin sons missbruk. I sonens lägenhet fanns även vadderade kuvert med otydliga avsändare och en nässpray-flaska.

Pappan vill nu lämna sonens dator till polisen för att få en förklaring.
– Dom får gärna gå igenom den. Jag vill veta varför han dog och hur han fick tag i skiten som tog hans liv, säger pappan till BT.

Sonen ska obduceras i en rättsmedicinsk undersökning. Normalt tar det lång tid, men polisen vill påskynda analysen för att få svar och veta hur man ska gå vidare. Även on gatulangningsgruppen lagts ner i Borås, säger lokalområdeschef Tomas Jansson att resurser nu ska styras för att göra insats mot missbruket.

Flera personer som använt fentanyl-plåster vid missbruk och avlidit har hittats senare år i Sverige – bl a i Nynäshamn, Halland och i somras i Hagfors. 2014 konstaterades 66 obducerade döda haft det narkotikaklassade ämnet fentanyl i kroppen, enligt statistik ur Tox-registret.

Annonser