Belönad polis lär kollegor om nätdroger

Walter Kegö utdelade polisstipendiet till Niklas Lindroth, Alingsås.
Walter Kegö utdelade polisstipendiet till Niklas Lindroth, Alingsås. Foto: Gunnar Hermansson/SNPF

Polisassistent Niklas Lindroth i Alingsås får Svenska Carnegie Institutets polisstipendium 2014. Han belönas bland annat för kartlagt narkotikahandeln på internet och föreläser om det för kollegor landet runt.

35-årige Niklas Lindroth med över nio år inom polisen fick stipendiet i fredags i samband med Svenska Narkotikapolisföreningens utbildningskonferens i Örebro.

– Jag blev glatt överraskad, fick reda på det bara 30 sekunder före. Men jätteroligt att mina insatser uppskattas så här, säger han till Drugnews.

Rikspolischefen gratulerar
Rikspolischefen gratulerar. Foto: Gunnar Hermansson/SNPF

Stipendiet är avsett ge en ”förtjänt polisman möjligheter till studier och forskning som rör narkotikaproblem”. Lindroth fick belöningen på 25 000 kronor av Walter Kegö på Carnegie Institutets styrelse och gratulerades efteråt även av rikspolischef Bengt Svenson som besökte konferensen.

Niklas Lindroth arbetar tillfälligt som yttre befäl inom Alingsåspolisen, men är annars placerad inom spaningsverksamhet i området. Det blir ofta narkotikabrott att utreda.

– Drogproblem är utbrett även i Alingsås, vart tredje narkotikarelaterat dödsfall i Västra Götalandregionen för ett par år sedan drabbade invånare här. Det var ofta överdoser bland personer som börjat med heroin. Bland ungdomar är Spice mycket vanligt, en livsfarlig syntetisk drog, berättar han.

Ruseffekten är kortare, intensivare och skapar ofta ångest och psykiska problem för de som prövar. Flera gånger har polisen fått ordna transport akut till sjukhus åt förgiftade ungdomar som tagit drogen. Spice förmedlas ofta via nätet och de unga vet inte säkert vad de beställer.

Niklas Lindroths datorkunskaper från tidigare arbete har blivit en tillgång i flera utredningar. Bland annat att nysta upp en omfattande näthandel av narkotika via s.k. Darknet. Handel med servrar i nätverk som Silkroad, svårspårade konton och betalning via nätvalutan bitcoins.

Det var vid en kontroll av en bil på en rastplats som Alingsåspolisen kunde börja rulla upp en jättehärva ifjol sommar. Amfetamin, ecstasy och Spice hittades vid bilen och en husrannsakan hos en ung man. Han hade beställningar hemma klara att levererar till 34 köpare och i datorn kunde Niklas Lindroth se att 1222 affärer gjorts, varav 500 dokumenterades i utredningen. Mannen dömdes senare till flera års fängelse för grovt narkotikabrott.

– Det var ett av de tidigare fallen av det slaget i landet och jag skrev en rapport om det. Jag har börjat föreläsa för kollegor om droghandel på nätet. Det är ofta ett ganska tekniskt polisarbete och datakunskap och eget driv behövs, säger Niklas Lindroth.

Tidigare tvingades polisen lämna tillbaka beslag där drogerna inte hunnit narkotikaklassas. Nu finns en förstörandelag som gör att preparat kan förstöras som kan antas missbrukas och senare bli aktuella för klassning.
– Det är ett bra verktyg. Absurt tidigare att vi tvingades lämna tillbaka droger till langare som kunde sälja dem vidare. Oklassade ämnen kan vara lika farliga som de traditionella, de tillverkas ofta i laboratorier i Asien och har inte testats på djur precis.

Att bekämpa drogproblem kan verka tröstlöst när nya preparat dyker upp varje vecka i EU.
– Det går inte lösa problemet genom att klassa preparat efter preparat, det är efterfrågan som måste minska. Och då måste vi våga ställa de mjuka frågorna om varför unga mår dåligt och vill pröva farliga preparat. Det handlar även om information och hjälpa de som fastnat i beroende, säger Niklas Lindroth som fått årets polisstipendium.

Annonser