Livsfarlig drogspray säljs lagligt

Polisen varnar för en variant av livsfarliga smärtläkemedlet fentanyl säljs oreglerat i nässprayer via internet. Nu föreslår Folkhälsomyndigheten att ämnet akrylfentanyl i sprayen narkotikaklassas.

SVT uppmärksammade i fredags att varianter av syntetiska opiaten fentanyl säljs helt fritt på nätet i nässprayflaskor. Fentanyl förekommer i olika former och kan vara 30-50 gånger starkare än heroin.

Fentanyl som är narkotikaklassat har hittills främst sålts som receptbelagt läkemedel och särskilt till cancerpatienter i plåsterform som smärtstillande. Men varianter i av ämnet säljs även alltmer lagligt via nätet i tablettform, pulver och som nässpray och går att missbruka.

– De som handlar på nätet är oftast yngre, så det är unga kunder som är målgruppen, ungefär 25- till 30-årsåldern, säger Emil Eisersjö vid polisens underättelseenhet till SVT.

Om man sprayar lite för mycket, så kan användaren avlida.
Senaste året har minst 130 personer avlidit med fentanyl i kroppen. Tidigare i veckan varnade Läkemedelsverket för att felleverans till apoteken med plåster hade högre styrka än angivet och de drogs tillbaka.

Men flera varianter har ännu inte narkotikaklassats. Ämnet akrylfentanyl förekommer ofta i sprayerna, varför Folkhälsomyndigheten efter analys i en begäran 21 juni vill att regeringen ska klassa och reglera för att handeln ska kunna stoppas. Dessutom föreslås att 30 andra nya ämnen som säljs via nätet skyndsamt klassas som narkotika eller hälsofarlig vara.

– Syntetiska opioider är ett stort och växande problem i hela världen, inklusive fentanyl och fentanylvarianter. Folkhälsomyndigheten har följt utvecklingen noggrant, säger Emma Alfredsson, utredare vid myndigheten, till SVT.

I Nordamerika ökar missbruk av syntetiska opioider kraftigt och lett till att fler blir beroende och även övergår till heroin. Tusentals dödsfall kan där kopplas till ämnena.

En slagning på nätet i lördags visar att sprayerna fortsätter saluföras, även på svenska sidor. Med erbjudande om att ”Köp 10 st flaskor och få 5 st på köpet” och möjlighet att även rabbat om kunder betalar med digitala valutan bitcoins.

I Sverige debatteras om familjeklassning av droger snabbare kan stoppa handel med nya oreglerade rusämnen istället för att som idag klassa dem ett och ett. En regeringsutredning som ser över hur nätdroger effektivare ska bekämpas har fått förlängd tid fram till 1 januari 2017.

Tema: Nätdroger

Hur kan strömmen av nya s.k. droger som saluförs via nätet stoppas effektivare? 2016 avled minst 130 personer med nätdroger i kroppen, särskilt farliga syntetiska fentanyl-varianter ökar.
Över hundra Nya psykoaktiva substanser, NPS, upptäcks årligen i Europa. Genom ändra en molekyl på en drog som förbjudits kan de saluföras tillåtet igen. Nätbutiker rear ofta ut sina lager strax före klassning träder i kraft.

En utredning kommit med olika förslag hur nätdroger kan stoppas snabbare och effektivare, men familjeklassning såg den inte som framkomlig väg. Remisstiden slut 15 maj 2017,  regeringsproposition på gång.

Läs mer

Annonser