Rekordbeslag av kokain i Colombia

BOGOTA I Colombia har beslagtagits över tolv ton kokain. Det är landets största enskilda beslag någonsin, enligt president Juan Manuel Santos som tackade för polisinsatsen.

Beslaget gjordes i veckan i en razzia med uppåt 400 narkotikapoliser på fyra bondgårdar i ett banandistrikt i Antioquia, område i nordvästra landet nära gränsen till Panama.
Kokainet hittades nedgrävt och är värt över tre miljarder kronor i gatuled.

– Tack vare en polisoperation med stöd av utländska underrättelser, från vänliga länder, blev landets största beslag i historien gjort, sade president Santos till reportrar när beslaget visades upp i onsdags.

Enligt presidenten kan narkotikan kopplas till ökända Gulfklanen som blivit ett stort säkerhetshot i landet efter fredsavtalet slöts med Farc-gerillan ifjol. Fyra personer greps i den tre dagar långa operationen.

Kartellen – som förutom droger även sysslar med olaglig gruvdrift med mera – beräknas ha omkring 1500 medlemmar, som tidigare tjänstgjorde i paramilitära högergrupper. De leds av Dairo Antonio Usuga (”Otoniel”) som är på flykt, USA har utlovat fem miljoner dollar för information som kan leda till hans gripande eller död, enligt Reuters.

Kokaodling i Anderna

Colombia är främsta ursprungsland för det kokain som sprids runt världen. Ifjol beräknas över 900 ton kokain tillverkats i olika laboratorier. Hittills i år har 360 ton kokain beslagtagits i Colombia, en ökning från 317 ton under hela 2016.

Men odling och tillverkning har ökat senare år, enligt FN-rapporter. En orsak uppges vara att president Santos 2015 förbjöd fortsatt användning av växtgift för att utrota kokaplantage, till följd av hälsorisker av giftet.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser