Svensk gripen i Colombia för kokainsmuggling

MEDELLIN En 27-årig svensk man har gripits i knarkcentret Medellin i Colombia. Han är efterlyst och misstänks för inblandning i spektakulära smugglingen av 18 kilo kokain till Landskrona ifjol.

Det var i mars ifjol som ett litet Cessna-plan var och vände i Holland och sedan flög tillbaka och landade på en liten flygplats utanför Landskrona. Polisen hade fått tips och väntade och kunde där beslagta narkotikan och gripa tre män.

De tre har dömts till långa fängelsestraff, men en fjärde person från Helsingborg har varit internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Han misstänks ha lämnat kokainet till männen som flög hem från Holland.

Åklagaren som ledde den stora utredningen fick i måndags reda på att 27-åringen har gripits i Colombia.
– Han är misstänkt för samma brott som de övriga personerna: grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Han misstänks ha varit den som agerat i Holland genom att överlämna narkotikapartiet till de två andra, säger Stefan Gradler på internationella åklagarkammaren till Aftonbladet.

Nu vidtar en byråkratisk diplomatisk process för att få mannen utlämnad till Sverige från Colombia. Åklagaren tror att fler personer kan ha varit inblandade i det stora smuggelförsöket med sportplanet ifjol, men utredningen avslutas med 27-åringen.

• Staden Medellin var gangstern Pablo Escobars hemort. Han ledde en kartell på 1980-1990-talet som utmanade Colombias rättsväsende med blodiga attentat, byggde ett drogimperium och stod för uppåt 80 procent av kokaininförseln till USA. Han jagades av konkurrerande ligor och polis som lyckades spåra och döda honom 1993.

Annonser