Colombia: 94 ton kokain i beslag

BOGOTA Under en 105 dagar lång internationell narkotikaoperation har över 94 ton kokain och nära 27 ton cannabis från Colombia beslagtagits, enligt landets president. Beslagen är värda över 30 miljarder kronor på svarta marknaden.

I operationen Orion har 18 länder från Latinamerika, Europa och USA och Kanada deltagit där kokain värt över 3,3 miljarder dollar (cirka 30 miljarder kronor) och marijuana värt nära 134 miljoner dollar (cirka 1,2 miljarder kronor) stoppats.

Colombias president Iván Duque.

Det är Colombias nye president Iván Duque som i måndags kväll berättade om den framgångsrika operationen.
– Kampen mot narkotikasmuggling är multinationell, ett samordnat och gemensamt ansvar för alla länder. Idag är nästan alla länder konsumenter och producenter av droger på något sätt, sade han rapporterar Reuters.

Han gav inga detaljer om var drogerna beslagtagits, men en marin källa uppger frö Reuters att det mesta tagits på internationellt vatten i Stilla havet och Karibiska havet.

Senare år har odling av koka ökat kraftigt igen i Colombia, som är världens största producent av slutprodukten kokain. Odlingsarealen i landet ökade 17 procent till 173 000 hektar år 2017, enligt FN, vilket oroar omvärlden. President Duque har sagt att han tillsammans med andra länder i Anderna strävar efter att halvera produktion av råmaterialet koka till slutet av 2023.

Kokaodling i Anderna

Ökning av koka anses bero på ökad produktivitet och att odlare varit angelägna att expandera i hopp om att senare få mer stöd att växla om till legala grödor. Även efterfrågan och missbruk av kokain har ökat kraftigt i världen.

• I Sverige har användning av kokain ökat och fler avlider med den centralstimulerande drogen i kroppen, enligt Rättsmedicinalverket. Den har blivit billigare, renare och finns idag i hela landet.

Annonser