Colombia – kokastrider efter fredsavtal

BOGOTA Minst sex bönder som protesterade mot militär som skulle förstöra kokaodlingar har dödats i en konfrontation i sydvästra Colombia. Oro ökar för att kriminella gäng tar över områden som Farc-gerillan lämnat efter fredsavtalet med staten.

Ifjol slöts fredsavtal efter decennier långt inbördeskrig med tusentals döda och miljoner på flykt. President Juan Manuel Santos fick hyllningar och Nobels fredspris som blev en sista puff till att få avtalet i hamn med Farc-gerillan.

Farc har avmobiliserats och lämnat in vapen och blivit ett politiskt parti. Men i regioner med kokabuskar (basen till kokain) som gerillan fick intäkter av genom tvinga bönder odla, så rapporteras nya konflikter när avhoppare och gäng försöker ta över narkotikahandeln, rapporterar Ekot och lokala medier.

I torsdags morse uppstod strider utanför staden Tumaco i Narino-provinsen, nära gränsen till Ecuador. Detta i påstådd konflikt mellan kokabönder och säkerhetsstyrkor. Minst sex civila dödades och många fler skadades, uppgifter varierar mellan 19 och 50, enligt Reuters och Bogota Post.

Försvarsdepartementet uppgav först att det var kriminellt gäng som tvingade bönder att protestera mot soldater som kom dit för att rycka upp kokaplantor. Gänget skulle öppnat eld med bland annat hemmagjorda granater som skadade bönderna.

Men lokala bondeorganisationer anklagar polis och militär för att skjutit mot civila för att rensa vägen för maskiner för att förstöra kokaodlingarna. Det finns även mobilfilmer som visar hur bönder flyr i panik från beskjutning.

Farc har distanserat sig från dissidenter som fortsätter med droghandel. Och regeringen har efter krismöte i helgen tillsatt en utredning för att ta reda på vad som egentligen hänt.

President Juan Manuel Santos i Oslo ifjol.

Enligt Reuters sade president, Santos vars popularitet har sjunkit, att han inte än vill ”binda sig till någon av versionerna” innan utredningen gett ”fullständig klarhet”.

Incidenten visar på utmaningen som narkotikahandeln utgör för fredsprocessen, enligt chefen för FN:s uppdrag i Colombia.
– Händelserna stärker vår övertygelse i Förenta Nationerna om nödvändigheten att ge kokabönderna i drabbade regioner alla möjligheter att slippa det fruktansvärda valet mellan extrem fattigdom och olaglighet, sade chefen Jean Arnault till reportrar.

Många fattigbönder har länge tvingats av rebellgrupper, paramilitärer och kriminella gäng att plantera koka. Andra lockats odla koka då karteller betalar mer för skörden än vad ersättningsgrödor skulle ge.

Kokaodling har – efter en tillfällig nedgång – åter ökat kraftigt i Colombia. Bland annat sedan regeringen förbjöd flygbekämpning av kokabuskar med medlet glyfosat, som kan kopplas till cancer. Idag beräknas koka odlas på cirka 188 000 hektar i landet, varav nära 17 000 hektar i Tumaco. Regeringen hoppas att manuell förstörning av 100 000 hektar ska kunna genomföras i år.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser