Vågat ge Nobels fredspris till Santos

D513-ANobel-Prize1OSLO Colombias president Juan Manuel Santos får Nobels fredspris. Ett modigt och kontroversiellt val av norska Nobelpriskommittén. I en folkomröstning i söndags avvisades fredsavtalet mellan staten och Farc-gerillan och processen är nu i ett känsligt skede.

President Santos, 66 år, får priset för beslutsam ansträngning att skapa fred i sitt land efter femtio års lågintensivt inbördeskrig med vänstergerilla och paramilitära högergrupper där över 200 000 människor dött och uppåt sex miljoner tvingats lämna sin hem.

– Priset ska också ses som en hyllning till det colombianska folket som trots övergrepp inte har gett upp hoppet om en rättvis fred och alla parter som har bidragit till priset, sade Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullmann Five vid en presskonferens i Oslo i fredags.

President Santos och gerillaledaren Timoleón Jiménez (alias Timochenco) skakade hand efter skrivit på fredsavtalet för ett par veckor sedan klädda i vitt efter fyra års förhandlingar på Kuba. Men avtalet röstades ner av en knapp majoritet (50,2 procent), men valdeltagandet var lågt, endast 37 procent.

President Santos skakade nyligen hand med Farc-ledaren Timochenco efter undertecknat fredsavtalet.
President Santos skakade nyligen hand med Farc-ledaren Timochenco efter undertecknat fredsavtalet.

Det har ändå inte påverkat Nobelkommitténs beslut, som uppenbarligen hade Santos som första kandidat till priset. Att inte även Farc-gerillan fick priset förklarar Kullman Five, enligt TT, med att ”det finns många parter i fredsprocessen”, men att president Santos tog det första historiska initiativet.

Nej-sidan, ledd av ex-högerpresidenten Alvaro Uribe, anser att fredsavtalet gått för långt som ger gerillan straffrihet och möjlighet att verka politiskt. Ja-sidan anser att avtalet är ett jämställt modernt avtal som vill lämna den gamla konflikten bakom sig och se framåt. Colombia är samtidigt ett delat land socialt och ekonomiskt. Dessutom finns kokaodlingar och narkotikahandeln kvar som finansierat konflikten.

Nobelkommitténs försök att med priset är att försöka uppmuntra till fortsatta förhandlingar och att ett fredsavtal slutligen ska accepteras med folkets stöd. Men några bedömare anser att det är ett vågspel som kan både störa och riskera den känsliga processen, medan andra tror det kan föra den framåt.

Santos (som vid Drugnews pressläggning ännu inte kommenterat priset) sade efter valförlusten i fredags att han kommer fortsätta sträva efter fred resten av hans mandatperiod. Och han skickade i måndags sin chefsförhandlare åter till Havanna. Trots att Farc-gerillan lovat att inte återgå till väpnad kamp igen, så uppges några av dess soldater återvänt till sina posteringar igen i veckan. Vapenvilan går ut sista oktober, men har nu förlängts på obestämd tid.

Fredsavtalet för Colombia var ett ljus i mörkret i en värld av ökade konflikter och spänningar. Frågan är nu om Nobels fredspris till president Santos kan hjälpa till att ro det i hamn och säkra hoppet om fred.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser