Farc lovar avbryta kokainhandeln

Många militärkontroller. Foto: Thomas Gustafsson
Många militärkontroller. Foto: Thomas Gustafsson

HAVANNA I ett historiskt avtal mellan Colombias regering och Farc-gerillan om att bekämpa illegal drogtillverkning lovar gerillan att upphöra med sin kokainhandel.

Det meddelade parterna natten till lördagen efter långa förhandlingar i Kubas huvudstad Havanna.
– Vi är nu överens om att för nå ett en stabil och långvarig fred i Colombia så är det nödvändigt att finna en definitiv lösning på problemet med illegala droger, sägs i uttalandet från konferensen.

Avtalet är en viktig del av fredsförhandlingarna i det flera decennier långa inbördeskriget mellan Colombias regering och gerillarörelser. Ett lågintensivt krig där miljontals människor tvingats lämna sina hem. Och där kokainhandel och kidnappningar blivit en viktig intäkt för upprorsrörelserna.

Farc har länge förnekat att rörelsen varit involverad i tillverkning, smuggling och handel med narkotika, utan bara tillstått att den tagit ut kokaskatt på tillverkarna. Men går nu alltså med på att helt upphöra med sin del droghandeln.

0-prep-Coca3minimini.jpgFrån att länge Colombia varit störst i världen med kokaodling och kokaintillverkning, så har Peru övertagit rollen som största odlingsområdet.

Avtalet är resultat av flera års samtal mellan parterna, varav senaste månaderna förhandlingar förts i Havanna. De är överens om att kokaplantan bör utrotas, främst genom att kokabönder får stöd att övergå till andra grödor.

Regeringen vill även bespruta odlingarna, men det ser Farc som en sista utväg då det skadar människor och miljö på landsbygden, rapporterar Dagens Nyheter och flera nyhetsbyråer.

Genombrottet innebär att nu tre av fem svåra punkter i fredsprocessen är klara. En jordreform, hur Farc ska bedriva politisk aktivitet efter fred och nu narkotikaavtalet. Kvar återstår hur familjer som drabbats av konflikten ska kompenseras och hur en avväpning av gerillan ska genomföras.President Santos på omslaget i tidningen Semana

• Överenskommelsen kommer en vecka före presidentvalet i Colombia och ökar president Juan Manuel Santos möjligheter att bli omvald. Santos och tidigare finansministern Zuluaga ligger ganska lika i opinionsmätningar (27,7 respektive 25,6 proc), men 15 procent av väljarna har inte bestämt sig, enligt DN.

Annonser