Ökad kokaodling i Colombia

BOGOTA Kokaodling ökade ifjol kraftigt i Colombia, hela 39 procent större areal. Detta enligt en rapport från Vita huset i USA som kan ha läckt ut för att pressa på colombianska myndigheter att fortsätta programmet med att förstöra odlingsfält.

Sex år i följd har odlingsarealen minskat eller varit oförändrad i Colombia av kokabusken – vars blad används för att tillverka kokain. Men nya satellitbilder visar att ifjol ökade odlingsarealen 39 procent till 112 000 hektar och att den potentiella skörden skulle räcka till att producera hela 245 ton kokain.

Detta enligt rapporten från amerikanska regeringens drogmyndighet ONDCP, som i flera år följt utvecklingen i de stora producentländerna av kokain – Colombia, Peru och Bolivia – som i stor grad smugglas till missbruksmarknader i Nordamerika och Europa.

Ökningen förklaras bero på flera faktorer, såsom ökad odling där USA-ledd bekämpning genom besprutning från luften inte längre är möjlig av miljöskäl. Besprutningen med växtgifter har länge ifrågasatts, förra månaden rekommenderade Colombias hälsodepartement att metoden ska stoppas sedan WHO klassat bekämpningsmedlet glyfosat som används som cancerframkallande.

USA:s statistik över odlingen i Anderna brukar publicera till sommaren, men i måndags lade ONDCP ut siffrorna för 2014 för Colombia. Dels för att de uppgavs läckt ut till media, men även för pressa Colombia att fortsätta programmet med USA-ledd kokabekämpning, enligt bedömare till nyhetsbyrån AP.
Enligt rapporten förstördes ifjol drygt 55 500 hektar kokafält genom besprutning från luften, vilket är en halvering jämfört med 2012. Manuell förstörning på marken stod för 11 700 hektar, vilket är en tredjedel jämfört med två år tidigare.

Colombias justitieminister Yesid Reyes anser att rapporten om ökad odling och produktion leder till välbehövlig reflektion.
– Även om vi haft en del framgångar, så behöver antidrogpolicyn ändras eftersom den visat sig inte vara så effektiv som vi hoppats, sade Reyes till några reportrar vid ett besök i Washington för att diskutera en översyn av besprutningsprogrammet.

0-prep-cocadollar3.gifColombia är största ursprungslandet av smugglat kokain till USA. Men Peru har gått förbi senare år som större producent av drogen tack vare högre avkastning på mogna kokafält. Merparten av det kokainet är dock mer avsett för Europa och Brasilien.

Annonser