Förtjänt fredspris till Santos

OSLO Fredspristagaren – Colombias president Juan Manuel Santos – berättade i sitt Nobeltal att priset kom som en ”skänk ifrån ovan” för att få igenom ett avtal. Han tog även upp narkotikafrågan – ”det är dags att ändra vår strategi”.

Norska Nobelkommittén meddelade sitt beslut bara fyra dagar efter att folkomröstningen i oktober avfärdat det första avtalet mellan Colombias regering och Farc-gerillan. Vilket gav ny vind i seglen för att snabbt ta fram ett reviderat avtal för att få slut på 52 års söndrande inbördeskrig.

– Jag måste erkänna för er att den här nyheten kom som en skänk från ovan. Vid en tidpunkt när vårt skepp var på drift var Nobelpriset medvinden som hjälpte oss att nå vår destination: fredens hamn! Tack, tack så mycket för denna röstning för förtroende och tillit, sade Santos i Nobeltalet i lördags i Oslo – där Farc inte var representerat.

Förra veckan kunde så kongressen anta fredsavtalet efter sex år av intensiva förhandlingar, där många länder, men särskilt Norge och Kuba hjälpt till.

Fattigdom, sociala klyftor och orättvis jordfördelning har varit några orsaker till det plågsamma kriget som tagit uppåt kvarts miljon liv och drivit fem till sju miljoner på flykt från sina hem. Anhöriga till några som avlidit av Farc-gerillans granater har förlåtit och var med vid Nobel-ceremonin.

Men även narkotika har finansierat och drivit på våldsspiralen mellan väpnade grupper, ligor och kriminella intressen. Och ifjol ökade kokaodling – råvara till kokain – åter i landet efter några års nedgång.

President Santos har dragit slutsatsen att det är dags att ompröva ”kriget mot narkotika”, som Colombia har betalat hög kostnad för i dödsfall och uppoffringar.
– Vi har moralisk auktoritet att konstatera att efter decennier av strider mot narkotikahandel, har världen fortfarande inte kunnat kontrollera detta gissel som driver på våld och korruption i hela vårt globala samhälle, sade han.

Enligt avtalet ska Farc-gerillan bryta alla band med droghandel och istället bidra till aktivt bekämpa den. Och illegal kokaodling ska ersättas med legala grödor och därigenom även förhoppningsvis minska miljöskövlingen av skog.

Men Santos menar att narkotika är ett globalt problem som kräver en global lösning.
– Kriget mot droger har inte vunnit, och kommer inte vinnas. Det är ingen mening att fängsla en bonde som odlar marijuana, när nuförtiden, till exempel, dess odling och användning är laglig i åtta delstater i USA, sade Santos.

Det sätt som ”detta krig mot droger förs är lika eller kanske ännu mer skadligt än alla krig världen idag utkämpar, tillsammans. Det är dags att ändra vår strategi”, sade fredspristagaren som tidigare var försvarsminister, stod bakom ”den demokratiska säkerhetspolitiken” och bekämpade gerillan och drogerna.

Juan Manuel Santos i Oslo.
President Santos i Oslo

Han har senare år mer uttryckt sig vilja lyfta mänskliga rättigheter, folkhälsa, inte stigmatisera missbrukare och i vaga ordalag stött de som vill avkriminalisera och ändra internationell narkotikapolitik.

I sitt tal i Oslo så hann Santos även med att citera Bob Dylan och Gabriel Garcia Marquez (båda Nobelpristagare i litteratur) om att få en andra chans. Precis som freden. ”Fredens sol lyser över Colombia, låt den skina över hela världen”, avslutade han det maratonlånga talet.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser