Chans för nytt fredsavtal i Colombia

BOGOTA Colombias regering och Farc-gerillan skrev i helgen under ett nytt fredsavtal. Det förra röstades ner i en folkomröstning. Men det nya anses ha bättre odds att godkännas för uppnå en varaktig fred efter över 50 års inbördeskrig i landet – som delfinansierats med kokaodling.

Förra fredsavtalet som tog fyra år att ta fram röstades oväntat ner i folkomröstningen 2 oktober i år. Nej-sidan, som vann med knapp majoritet, ansåg att eftergifterna var för stora till gerillan.

I nya förhandlingar på Kuba har nu parterna lyssnat på kritiken och ändrat en del av förslagen i avtalet.
”Vi har nått ett nytt, slutligt avtal för att avsluta den väpnade konflikten, med förändringar, preciseringar och förslag som föreslagits av flera olika delar i samhället”, skriver de enligt Reuters och DN.

Överenskommelsen väntas att kunna godkännas av parlamentet i Colombia, men det blir troligen ingen ny folkomröstning. Nej-kampanjens ledare, förre presidenten Alvaro Uribe är fortfarande inte helt nöjd med nya avtalet – ogillar bl a att Farc efter avväpning ska få bilda ett legalt parti och delta i politiken.

Fattigbönder ska få ekonomiskt stöd för att bland annat ersätta sin kokaodling (råvara till kokain) med andra grödor, enligt grundavtalet. Och en jordreform är tänkt att försöka utjämna de stora sociala orättvisorna i landet.
Enligt FN har odlingen av koka senaste året ökat kraftigt Colombia.

President Juan Manuel Santos. Foto: via Wikipedia
President Juan Manuel Santos

Colombias nuvarande president Juan Manuel Santos tilldelas Nobels fredspris i år, trots nederlaget om första fredsavtalet. Det ska ses som en uppmuntran för fredsprocessen, motiverade kommittén.

Vid sidan av förhandlingarna med vänstergerillan Farc för Colombias regering nu även samtal med den mindre rebellgruppen ELN. Under den över 50 år långa konflikten i landet har över 200 000 människor dödats och fler miljoner tvingats fly från sina hem.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser