Kokain tappades i sjön – fyra döms

Nära 400 kilo kokain lastades mitt i natten från ett lastfartyg till en mindre motorbåt nära Styrsö utanför Göteborg, men cirka 50 kilo råkade hamna i sjön. Tre år senare dömer nu Göteborgs tingsrätt fyra män för synnerligen grovt narkotikabrott till mellan ett och åtta års fängelse.


Det var en natt i maj 2020 som ett fartyg med last från Brasilien gjorde en avstickare från officiella rutten och lastade av 380 kilo kokain till en mindre duglig motorbåt med två män. Några sportväskor ramlade i vattnet och några barn på fisketur hittade en tid senare några av dessa med 24 kilo kokain i Göteborgs södra skärgård och larmade polisen.

Mer av kokainet hittades på andra platser. Den övriga smuggellasten skickades vidare till mottagare runt landet.

Utredningen har underlättats genom kunna ta del av stor mängd krypterade chattmeddelande via en app som fransk polis lyckades knäcka. Där har de misstänktas planering, hantering och del i narkotikapartiet som kom till Göteborg och vidare distribution kunnat följas. Där framgick att en serbisk liga beställt kokainet som kom med fartyget.

– Avgörande för tingsrättens bedömning har varit att knyta de åtalade personerna till de olika unika kontona som använts i applikationen SkyECC, säger rådmannen Patrik Claeson i en kommentar.

Bara en av de fyra åtalade har erkänt sin del. Straffens längd på 1 år, respektive 6, 7 och 8 års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott kunde varit längre då de reducerats något i tid för några av dem som för närvarande avtjänar långa straff för brott som begåtts senare.

Enligt Göteborgs-Posten är två av de nu dömda med i kriminella gäng i Göteborg, och en 50-årig man – som dömdes till längsta straffet – misstänks ha deltagit i planering och haft kontakt med Balkannätverket.

Tidigare har omkring 15 personer dömts för hanterat del av narkotikan. Två ytterligare misstänkta i fallet är på fri fot och är häktade i sin frånvaro och efterlysta.

Annonser