Krav på 238 års fängelse för kokainliga

KÖPENHAMN Åklagarna kräver rekordhöga straff – sammanlagt 238 års fängelse – för de 15 åtalade i en stor narkotikarättegång i Danmark. En av dem är svensk medborgare. Tonvis med kokain smugglades för försäljning i Skandinavien.


Straffkravet framfördes i torsdags i Köpenhamns byrett i rättegången som pågått över 60 dagar i kokainsmugglingsmålet ”Operation Goldfinger” och nu går mot sitt slut.

De ledande i det kriminella nätverket misstänks sedan 2012 ha organiserat smuggling av cirka 4,5 ton kokain, som blandats ut till nio ton kokain och för att säljas på drogmarknader i Danmark, Sverige och Norge.

Högsta straff för narkotikabrott är normalt 6 års fängelse i Danmark. Men det taket bör brytas för fyra av de åtalade genom att använda sig av en särskild regel i strafflagen, anser en av åklagarna.

– Man har opererat i ett nätverk i många år. Det har varit proffsigt och mycket organiserat, och det har rört sig om väldigt stora mängder, sa åklagare Annika Jensen i rätten.

Den omfattande polisutredningen inleddes 2018 och ett samarbete med svensk polis startade en förundersökning året därpå och samordnade razzior gjordes i juni 2020 på båda sidor Öresund.
Genom spaningar, avlyssning av telefoner, fordon, kameraövervakning,  med mera, så kunde bevis säkras – såsom beslag av narkotika, pengar (fem miljoner kronor hittades på en vind i Anger) och krypterade mobiltelefoner.

Varje månad smugglades i specialbyggda bilar med lönnfack cirka 50 kilo kokain från Holland och Belgien till Danmark, enligt åklagarna. Vid tillslagen 2020 greps många personer, bland andra två kusiner som misstänks skött rörelsen på varsin sida Öresund.

Byrätten ska nu höra försvarets anförande innan rättegången avslutas. Det är inte känt när domen väntas.
Tolv av de femton åtalade har albansk bakgrund, två är danskar och en svensk medborgare. Om de fälls så riskerar de flesta efter avtjänat straff att utvisas från Danmark, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

En hustru till en av männen har tidigare blivit dömd för häleri i kokainhärvan och en man har dömts i Sverige för grovt narkotikabrott.

Kokainmissbruk har ökat i Europa, så även beslagen. I våras togs 23 ton kokain i Tyskland och Belgien i en härva. Totalt beslagtogs ifjol 102 ton kokain på väg från Sydamerika till Europa. Första halvåret i år så beslagtog svenska tullen 168 kilo. Under hela fjolåret 216 kilo kokain.

Annonser