Kokainrazzior i Belgien sedan chat knäckts

BRYSSEL Kriminella nätverks hemliga meddelandetrafik har kunnat följas av polis sedan krypterade appen Sky ECC har knäckts efter internationellt samarbete. I Belgien kunde i tisdags cirka 200 tillslag mot en kokainliga genomföras till följd av det.

  Razziorna där över 1500 utredare deltog benämns av federala åklagare som ”den största polisoperationen någonsin i Belgien”, rapporterar The Brussel Times. Tillslagen gjordes främst i Antwerpen-området – där mycket kokain från Sydamerika passerar hamnen till Europa.

Det är resultatet av en två års utredning som ledde till att 48 personer greps och beslag av 17 ton kokain och 1,2 miljoner euro i kontanter, men även smycken, lyxbilar, vapen och falska polisuniformer hittades, berättade åklagare vid en presskonferens i tisdags eftermiddag.

Belgiska federala åklagare DGJ höll pressträff efter tillslagen mot kokainliga. Cred: Belga & Bryssel Times

Ingången till spränga narkotikaligan var att polis i samarbete lyckats knäcka krypterade meddelandetjänsten Sky ECC, som blivit populär bland kriminella nätverk på toppnivå. Kunder erbjuds specialtelefoner med appen, (kostar över 22 000 kronor per år per enhet); installerad för ”legitima personliga- och företagsaffärer” och utrustad med ett paniklösenord för att snabbt kunna radera hela enheten, enligt belgiska tidningen Het Laatste Nieuws, Aftonbladet och Sky ECC.

Förra våren lyckades fransk polis och Europol knäcka koden till krypteringstjänsten Encrochat och följa kriminellas konversationer och planer, vilket följdes av att flera nätverk kunde avslöjas och gripas, även i Sverige.

Många kriminella gick då över till Sky ECC, kunden utlovas ”världens säkraste meddelandetjänst”. Men nu har alltså polisen it-tekniker lyckats knäcka även den. Över en miljard meddelande ur chatten har säkrats av polisen, varav tiotusentals redan lästs. Fler brottshärvor är att vänta kommer att nystas upp i Europa.

Annonser