Stort kokainbeslag i Stockholm

Ett stort beslag av kokain har gjorts av polisen en insats i Stockholmsområdet. Det är oklart vilken mängd som tagits, men den uppges vara omkring 400 miljoner kronor i gatuled. Sex personer har häktats.

Beslaget gjordes för en tid sedan i södra Stockholm av Nationella operativa avdelningen (NOA) i samarbete med polisregion Stockholm under tillslag mot grovt kriminella.

– Beslaget är en viktig del i vårt pågående arbete mot den grova organiserade brottsligheten, och bedöms ha påverkat ett internationellt kriminellt nätverk som hanterar narkotika, säger Christer Nilsson, chef för Utredningsenheten på Noa, i en kommentar.

Han uppger för Ekot att det kan vara det största kokainbeslaget som svensk polis gjort. Dessutom av hög kvalitet som går blanda ut flera gånger. Vid insatsen beslagtogs även en större mängd kontanter.

Sex personer har häktats i fallet, fem av dem är hemmahörande i södra Stockholm och misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och en för grovt narkotikabrott.

Produktionen av kokain har ökat i Sydamerika och så även efterfrågan i Nordamerika och Europa.
Tullverket har gjort större beslag av kokain senare år än det nu aktuella polisbeslaget i Stockholm. I januari hittades cirka 25 kilo kokain gömt i en kokslast på ett fartyg från Colombia i Uddevalla hamn. Ifjol gjordes beslag i Göteborgs hamn på cirka 100 kilo.

Ute i Europa görs större beslag av den centralstimulerande drogen. Nya smuggelvägar prövas till följd av pandemin, enligt FN.

Del av kokainbeslag i London-hamnen i november 2020. Foto: Border Force

Flera ton kokain har stoppats i tyska, spanska, holländska och brittiska hamnar i år.
I mitten av november hittades 1 060 kilo kokain i en container med mosade bananer av tullen i London Gateway Port. Lasten var på väg från Colombia till Nederländerna, enligt The Independent. Två månader tidigare beslagtogs i samma stad ungefär lika mycket, 1155 kilo kokain, i en container med papper.

Annonser