Danskt bolag inblandat i rekordbeslag av kokain

Det rekordbeslag på över åtta ton  kokain som gjordes i Rotterdams hamn i mitten av juli skedde i en container som tillhör det danska rederiet Maersk. Flera av företagets anställda har också avslöjats som involverade i narkotikasmuggling.


Enligt nederländska åklagare har tulltjänstemän i Rotterdam beslagtagit en sändning på över 8 000 kg kokain gömd i en container lastad med bananer. Beslaget skedde vid en rutinkontroll med hundar och containerskanningar.

Det är den överlägset största mängden som någonsin hittats i en enskild container i Europa. Det största beslaget i Nederländerna hittills var 4 600 kilo år 2005.

Lasten fanns ombord på en Maerskcontainer som anlände till hamnen från Ecuador via Panamakanalen, något som den danska tidningen Finans avslöjade.
”Vi kan bekräfta att det illegala smuggelgodset som beslagtogs i hamnen i Rotterdam den 13 juli 2023 transporterades i en Maersk-container”, säger Mærsk i en kommentar till Finans.

Mærsk har också haft problem med att anställda inom koncernen varit involverade med narkotikakartellerna och hjälpt dem och bland annat förmedlat information. Maersk är dock inte ensam om att ha problem.

I februari i år anklagade Jan Janse, chef för hamnpolisen i Rotterdam flera stora rederier för att underlätta narkotikahandeln genom att stanna till vid skumma hamnar i Sydamerika, som Surinam eller Ecuador. Han nämnde specifikt MSC, Maersk, Hapag Lloyd och CMA CGM.

Annonser