Stort kokainbeslag i Danmark

KÖPENHAMN Rekordbeslagen av kokain fortsätter i takt med efterfrågan. Danska polisen grep i måndags nio personer som försökte ta sig in i en container som innehållit 325 kilo kokain.

Lasten var från Brasilien och hade passerat via Holland innan tysk tull upptäckte containern full av droger i Bremerhaven förra veckan. Kokainet säkrades och lasten fick gå vidare – under övervakning – med fartyg till Köpenhamns frihamn och containern fraktades slutligen till ett företag i Hedehusene, mellan Köpenhamn och Roskilde.

Där övervakade dansk polis lasten och slog i måndags kväll till när några personer försökte komma åt kokainet. Nio personer – en belgare och åtta danskar med anknytning till organiserade kriminella miljöer – har anhållits misstänkta och i tisdags hölls häktningsförhandlingar i Fredriksbergs rätt, rapporterar Ritzau. De misstänkta nekar till brott.
Företaget där containern stod ska enligt polisen inte ha känt till dess narkotikainnehåll.

Beslagen av kokain har ökat kraftigt i Europa senaste året. Nyligen togs 23 ton kokain i Tyskland och Belgien efter ett tysk-holländskt myndighetssamarbete. Totalt beslagtogs 102 ton kokain ifjol på väg från Sydamerika till Europa.

Svenska tullens beslag av kokain femdubblades ifjol till 216 kilo trots pandemin.
Dödliga överdoser har ökat senare år av drogen när missbruket ökat, ofta i kombination av olika substanser. Dödsfall av den centralstimulerande drogen som kan överbelasta hjärtat var år 2018 och 2019 var 21 respektive 19 döda, enligt Rättsmedicinalverket rapporterar Dagens Nyheter.

Annonser