Våldsvåg i Ecuador – gäng intog tv-studio

QUITO Kaos råder i Ecuador. Gängfångar har rymt, kriminella ligor terroriststämplats, undantagstillstånd har införts. I tisdags stormade beväpnade män en tv-station och tog gisslan. Enligt nya presidenten är landet i en ”intern väpnad konflikt”, och våldsvåg mellan drogkarteller som slåss om kontroll över kokainsmuggling.

Ecuadors flagga

Under en nyhetssändning i tisdagsTC Television i hamnstaden Guayaquil vid Stilla havet tog sig ett tiotal beväpnade män in i under direktsändning och hotade programledare och annan personal som tvingades lägga sig på golvet. Tv-ljusen släcktes, men ljud hördes under fortsatt sändning. En halv timme senare kunde polis ta sig in och få kontroll, samtidigt som en röst ropade att det fanns skadade i lokalen, men ingen blev allvarligt misshandlad.

Polisen berättade senare att personalen hade fritagits och att 13 personer gripits, enligt Reuters. Åklagare uppger att männen kommer att åtalas för terrorism.

Händelsen sker efter några intensiva dygn i Ecuador. I helgen lyckades– Adolfo ”Fito” Macarias, gängledare för Los Choneros – fly från ett fängelse i Guayaquil. Även en annan ledare för Los Lobos har lyckats rymmen tillsammans med 38 andra fångar.

I det läget förklarade nyvalde presidenten Daniel Noboa i måndags att 60 dagars undantagstillstånd införs. Det följdes av ytterligare oroligheter, explosioner och minst sju poliser kidnappades. Över 3 000 poliser har satts in för att hitta ”Fito”.Gängens svar har blivit explosioner, bränder, plundring och skottlossning med flera döda. Poliser har kidnappats och fängelser och sjukhus har tagits över av gängmedlemmar, rapporterar TT.

”Du förklarade krig, så du kommer att få krig”, var ett uttalande riktat till presidenten, som en kidnappad polis tvingats läsa upp.

President Daniel Noboa. Foto: Carlos Silva /CC BY 4.0

President Daniel Noboa, 35 år, en mitten-vänster-politiker och arvtagare till ett bananimperium, har sagt sig vilja utrota det drogrelaterade våldet, men har nu fått en svår säkerhetssituation att bemästra. Han beskriver att landet befinner sig i en ”inre väpnad konflikt” och har stämplat ett 20-tal kriminella gäng (bl a Los Choneros, Los Lobos) som terrororganisationer.

Under onsdagen har nationella polisen slagit tillbaka och gripit ett 70-tal personer i Ecuador för attacker under undantagstillståndet. Beslag av skjutvapen, sex motorcyklar och sex andra fordon har gjorts och åtta sprängladdningar och 15 molotovcocktails har kontrollerats, rapporterar via X/twitter TC Television som åter kan sända nyheter.

• Från att tidigare varit ett relativt fridsamt land
har Ecuador på några få år blivit ett av Latinamerikas våldsammaste – ifjol skedde över 7 600 mord i landet och rekordbeslag på 220 ton narkotika gjordes, enligt AP och AFP. I valkampanjen före presidentvalet i höstas dödades en kandidat och flera lokala politiker. Barn rekryteras till gängen som även ibland lyckats ta över fängelser och militär måste skickas in.

Ecuador ligger inklämt mellan Colombia och Peru där mest kokain produceras i världen. Lokala och internationella gäng har kommit dit och slåss om transitvägar för narkotika till Nordamerika och Europa. Ökad smuggling sker från den långa kusten, bland annat via hamnstaden Guayaquil. Stora beslag av kokain i kylcontainrar på fartyg i direkttrafik därifrån till Helsingborg har svensk tull upptäckt.

Annonser