Basketstjärna släppt i fångutväxling

ABU DHABI-WASHINGTON Den amerikanska basketspelaren Brittney Griner som varit fängslad i Ryssland för narkotikabrott (cannabisolja i bagaget) släpptes i torsdags. Hon utväxlades mot en rysk vapenhandlare som suttit fängslad i USA.


Fångutväxlingen skedde på en flygplats i Abu Dhabi och bekräftas av CNN och amerikanske presidenten Joe Biden, som engagerat sig i fallet.

”Jag pratade precis med Brittney Griner. Hon är i trygghet. Hon är på ett flygplan. Hon är på väg hem”, skriver han på Twitter. Han la ut bilder där han kramar om Griners fru Cherelle.

Brittney Griner, 32 år, dubbel OS-mästare, som även spelat för ryskt lag, greps i februari på en flygplats utanför Moskva med cannabisolja avsedd för e-cigaretter i bagaget. Hon uppgav att den var avsedd för smärtlindring och för återhämta sig efter en covidinfektion och att hon hade ett läkarintyg. Men har tillstått att det var ett misstag, då medicinsk cannabis är inte lagligt i Ryssland.

Hon dömdes i somras till nio års fängelse och efter att hennes överklagan avslogs i oktober, så sändes hon till en rysk straffkoloni.

President Biden sa nyligen att han hoppades president Putin var öppen för att förhandla om att släppa henne. ”Varje minut som Griner utsätts för olaglig internering i Ryssland är en minut för lång”, har Vita huset uppgett.
Och i torsdags helt oväntat, så släpptes Griner alltså och är nu på väg hem till USA.

I fångutväxlingen har USA:s släppt den ryske vapenhandlaren Viktor Bout, som även kallats ”Dödens köpman”.

Annonser