60 000 gripna för knarkbrott i Kina

PEKING I en antidrogkampanj i Kina har sedan september ifjol 60 500 personer gripits för narkotikarelaterade brott och över 11 ton droger har beslagtagits.

Kinesisk polis.  Foto: Michael Mooney
Kinesisk polis. Foto: Michael Mooney/ Flickr

Den landsomfattande kampanjen (”Ban drugs in hundreds of cities”) inleddes i slutet av september 2014 och kommer att fortsätta till april i år, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina och Reuters.

Syntetiska droger som metamfetamin, ketamin och ecstasy har ökat i bland unga kineser i städerna i takt med ökade intäkter.

Kina har ökat samarbete med grannländer som Laos, Burma och Thailand för att försöka hejda strömmen av droger från Sydostasien, och griper även oftare kändisar som använder droger för att statuera exempel.

Förra veckan dömdes Jaycee Chan – son till kung fu-filmstjärnan Jackie Chan – till sex månaders fängelse och böter på 2 000 yuan (ungefär lika i kronor) för innehav av marijuana.

Ökade drogproblem påverkar allt fler delar av det kinesiska samhället och ”brist på moral ökar” och många unga ser kändisar och artister som förebilder, enligt kinesisk polisforskare.

Ungefär 26 000 personer är registrerade för droganvändning i Peking (+ 10 procent på ett år). I slutet av november 2014 var 2,87 miljoner kineser registrerade i landet för narkotikaproblem (+18,7 procent), enligt Nya Kina.

Annonser