”Narkotikapolitiken behöver mer pragmatism”

Narkotikapolitiskt center, NPC, och Skånes brukarförening gör gemensam sak och kräver att den som larmar om en överdos inte ska riskera brottsanmälan för att personen själv är påverkad.
”Narkotikapolitiken behöver mer pragmatism” säger NPC:s Peter Moilanen till Drugnews.

– Det är angeläget att visa nya narkotikautredningen på åtgärder som gör skillnad gällande narkotikadödligheten som det samtidigt finns brett stöd för givet utredningens direktiv, säger Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center som undertecknat debattartikeln i Sydsvenska Dagbladet tillsammans med Mikael Johansson, ordförande för Skånes brukarförening

Bakgrunden är att personer kan tveka att ringa 112 vid överdos eftersom de riskerar att åka fast för ringa narkotikabrott, få lagen är konstruerad så att anmälan ska upprättas vid alla narkotikabrott.

Enligt artikelförfattarna skiljer sig praxis inom polismyndigheten från region till region och ibland också inom samma område. För att gör det tydligt för både polisen och för den som larmar vad som gäller vill Mikael Johansson och Peter Moilanen den narkotikautredningen tar fram ett förslag som gör att ingen ska behöva tveka att ringa 112 vid en överdos.

–Det gemensamma undertecknandet kan vid en första anblick verka oväntat men narkotikapolitiken behöver mer pragmatism och mindre polarisering, säger Peter Moilanen.

I artikeln framför de också att fler bör utbildas i hur man förebygger överdoser och att Naloxon blir tillgängligt för fler grupper, till exempel poliser och anhöriga.

Annonser