Otäckt och inträngande om gängen

Diamant Salihu, prisad journalist och SVT-reporter, är tillbaka med en reportagebok om droghandeln, gängvåldet och hur polisen fick tillgång till kriminella nätverkens krypterade chatsamtal. Med nya boken ”När ingen lyssnar” har författaren till och med överträffat sig själv, enligt vår recensent Pelle Olsson.


Narkotikaspanare och mordutredare över hela Europa kunde i realtid följa gängens planering av dödsskjutningar och narkotikasmuggling. Det ledde till att hittills mer än 400 personer har dömts till över 2 300 år fängelse. Ett hundratal mord har kunnat stoppas och tonvis med cannabis, kokain, heroin och amfetamin har beslagtagits.

Boken är ett strålande reportage på flera plan. Det är välskrivet på ett flytande språk med levande dialoger och porträtt av dem författaren möter. Därtill är reportaget mycket väldokumenterat.  Den stora prestationen av Salihu är ändå att han lyckas hålla ihop det enorma materialet och förpacka det i en bok som är oavlåtligt spännande. ”Det svårast projektet jag någonsin haft på mina axlar”, skriver han själv i efterordet.

Författaren har intervjuat ett hundratal personer; poliser, åklagare, anhöriga, advokater och toppskiktet ur den kriminella världen. Den första intervjun görs med den franska åklagaren Alexandre som var den som började arbetet med de krypterade chattarna. Salihu lyckas till och med få ett telefonsamtal med ”den kurdiska räven”, den mest ökända gängledaren av alla och som fortfarande är på fri fot i Turkiet.

Författaren har läst tiotusentals sidor utredningsmaterial och utdrag ur de rättframma, men hjärtlösa meddelanden på Encrochat och andra hemliga plattformar där man diskuterar narkotikaaffärer och avrättningar av sina antagonister.

Reportagebok 360 sidor, förlaget Mondial, även som ljudbok, 2023.

När ingen lyssnar kan läsas som en underhållande kriminalroman, men den är mycket otäckare eftersom reportaget avslöjar att den råa verkligheten är värre än befarat. Polisens underrättelseenheter i Sverige uppskattar att det smugglas in tio gånger mer narkotika än man tidigare trott. Det rör sig om cirka 150 ton varje år.

Ett annat obehagligt faktum är att dödsskjutningarna och knarksmugglingen fortsätter med oförminskad kraft, trots rättsväsendets framgångar.

”Idag är den organiserade brottsligheten den nya terrorismen”, citerar författaren Belgiens justitieminister. I Nederländerna hävdar polisfackets ordförande att landet blivit en narkostat där legala företag tas över av kriminella med hjälp av de enorma inkomsterna från narkotikan.

I Sverige har de många fängelsedomarna fått ett paradoxalt resultat. Ett maktvakuum har uppstått när ledande gangsters sitter inlåsta. Yngre kriminella, med ännu mindre konsekvenstänkande, beredda att skjuta på vem som helst, köar för att fylla tomrummet.

Chefen för polisavdelningen NOA, (Nationella Operativa Avdelningen), Magnus Sjöberg säger i boken att våldsutvecklingen går att stoppa, men att det krävs en ”total omställning” där hela samhället måste delta, inte bara polisen.  Sjöberg ger några förklaringar till att Sverige hamnat i ett detta prekära läge: den fria rörligheten inom Schengen, smugglingen över Öresundsbron, konsumenternas inställning till narkotika. Salihu visar att det ofta är vanliga svenskar ur medelklassen som är köpare, till skillnad mot de kriminella som har en annan bakgrund.

Sjöberg nämner också att skyddet av den personliga integriteten försvårar utredningarna. Alla murar av sekretess mellan olika myndigheter är unikt för Sverige, menar han. En annan åtgärd NOA-chefen nämner är att våga prata om svagare grupper där man ser ökade risker för barnen att hamna i kriminalitet. Man får inte vara så ängslig över att anklagas för stigmatisering eller rasism.

På Järvaområdet i Stockholm har man börjat arbeta med detta i skolorna för att bryta normer om heder, status och lättkränkthet. Frånvarande föräldrar är en annan faktor som bidrar till att unga lockas in i gängen.

Diamant Salihu, som fick Guldspaden för sin förra bok Tills alla dör (recenserad i Drugnews)  har den här gången till och med överträffat sig själv.  

Annonser