”Om fem år kommer ni ha legaliserat”

Stockholm Medical Cannabis Conference förra veckan var en blandning av väckelsemöte för cannabis i alla möjliga syften och intressanta föreläsningar hur cannabisindustrin arbetar i Europa. Även Eurovision-sångerskan Cornelia Jakobs var där och satte färg.

Det är en stor dag för Sverige idag. För nu börjar den medicinska cannabisrevolutionen här”.
Med de orden inledde den amerikanska cannabisaktivisten Andrew DeAngelo Stockholm Medical Cannabis Conference (SMCC) den 27 maj. Han var konferensens moderator. Arrangörer var vårdbolaget Aureum Life och nättidningen Cannabis i Fokus.

Angelica Örnell, Aureum. Screen: SMCC

 

 

Innan dess hade verksamhetschefen för vårdbolaget Aureum Life, Angelica Örnell, öppnat konferensen med förhoppningen av att cannabisbaserade läkemedel kommer att minska överförskrivningen av opioider. Hon berättade att smärtmottagningen Aureum Healthcare har tagit emot cirka 4 000 patienter sedan sommaren 2020. Alla får inte medicinsk cannabis, men kliniken har 2 500 aktiva patienter som står på sådan smärtbehandling.

Örnell skriver senare till Drugnews att det cannabisbaserade läkemedlet som förskrivs på Aureum är Sativex (i grunden en medicin mot smärtsamma kramper hos MS-patienter). Därtill ordineras de extempore-beredningar som finns tillgängliga sedan september 2021. Dels Cannabidiol som är ett CBD-isolat, dels Dronabinol, som är ett syntetiskt THC (rusämnet i cannabis). Man behandlar också med licenspreparat från Bedrocan, specialodlad cannabis från Holland med olika styrkor.

”Ert mod kommer belönas”
– Alla ni är pionjärer, fortsatte DeAngelo som också är storföretagare inom cannabisindustrin i USA och Kanada. Ni är modiga bara genom att befinna er i detta rum. Jag har lärt mig under de senaste dagarna när jag varit i Sverige att det finns så mycket stigma i ert land. I USA har vi också en del stigma, men vi har reducerat det mycket de senaste 25 åren. Jag lovar er, ert mod kommer att bli belönat.

Andrew DeAngelo modererade. Foto: Pelle Olsson

Applåder hördes från publiken.
–  Det är lite skrämmande, eller hur? Det är lite riskabelt. Ni riskerar ert rykte genom att vara här, era grannar, era arbetsgivare, kanske hela samhället. Alla har ett stigma om cannabis. De tycker det är en farlig drog och om du tar det blir du tokig och mördar och våldtar folk. Vi vet att det inte är sant. Om ni sitter i det här rummet idag vet ni att det är rakt igenom lögner. Desinformation, spridda från mitt land!

Han skrattade muntert.
– Men vi har försökt att ändra det. Vi har gjort en del framsteg i USA.

Han fortsatte att berätta sin egen historia på sitt karismatiska sätt, blandat med tveksamma fakta. Redan som mycket ung övertalades han av sin äldre bror Steve DeAngelo att börja röka cannabis. Bröderna blev sedan framgångsrika affärspartners i cannabisbranschen. Han berättade också att framgången med att få amerikanerna att acceptera den främmande drogen låg i ”att träffa folk i hjärtat”. I samband med aids-epidemin i början på 1990-talet rökte många svårt sjuka marijuana för att få lindring.

– Vi började prata om de här patienterna, precis som ni ska göra här senare. När vi satte dem framför en kamera och lät dem berätta sin historia fick vi gensvar.

På samma sätt som de amerikanska cannabisaktivisterna har gjort, gled DeAngelos tal fram och tillbaka mellan medicinsk användning och nöjesbruk.

– Jag lovar er att om fem år, även om det ser omöjligt ut just nu, kommer ni att ha legaliserat bruk av cannabis i Sverige, i hela Europa. Det kommer att finnas en mycket livaktig industri.

Och han fortsatte:
En del av er kommer att vara i den industrin, kanske alla ni. Ni kommer att hjälpa folk omkring er, era familjemedlemmar. Era barn och era barnbarn kommer att tacka er för att ni ägnade ert liv åt någonting så riskabelt, så nytt, som medicinsk cannabis.

Det var ett medryckande framträdande som antagligen fick de flesta av de uppåt 200 i publiken på Clarion Hotell Sign i centrala Stockholm att dras med. Sammanlagt under dagen och kvällen med middag och underhållning besökte cirka 300 personer SMCC, enligt arrangörerna. Dessutom livestreamades konferensen digitalt.

DeAngelo lät som en väckelsepredikant, vilket också slog an tonen i hela konferensen. En del vetenskap, men mest en allmän lovsång till cannabis.

Otto Larsson, Cannabis i Fokus.

Drugnews utsände medarbetare ställde den frågan efteråt till Otto Larsson, chefredaktör för aktivistnättidningen Cannabis i Fokus, om det inte var lika mycket propaganda för legalisering.

– Fokus låg på medicinsk cannabis, framförallt med patientberättelserna tycker jag i alla fall, skriver han i ett mejl.
– Sen är det som aktivist (som både jag och Andrew är) svårt att prata om det ena utan att nämna det andra. För mig så kommer inte en medicinsk marknad att kunna hållas välmående utan att man har en rekreationell som motvikt.

”Många lovande studier”
Efter DeAngelo höll den svenske forskaren Stefan Broselid en mer lågmäld föreläsning när han berättade om det endocannabinoida systemet och hur det på många olika sätt påverkar hur vi mår och fungerar.

Broselid, som har doktorerat i molekylär farmakologi, menar att den svenska läkarkåren är okunnig om cannabisbaserade mediciner. Hans kritik beror delvis på personliga erfarenheter, som smärtpatient efter en svår skada på örat. Idag behandlas han framgångsrikt med dronabinol, som är syntetiskt THC.

Tina Horsted, dansk cannabispionjär och läkare, forskaren Stefan Broselid och Thomas Skovland Schnegelsberg, vd Stenocare, föreläste. Foto: Pelle Olsson.

När han fick frågor från publiken om cannabis effekter på alla möjliga tillstånd, var han emellertid återhållsam då han redovisade vad den medicinska forskningen kommit fram till hittills. Men han var hoppfull inför framtiden om hur man kan utnyttja det endocannabinoida systemet, och ingredienser i cannabis, för att lindra olika sjukdomar.

– Det finns många lovande studier, sa han.

Nej till Bob Marley-kulturen
Intressant att lyssna på var även Thomas Skovland Schnegelsberg, VD för det danska cannabisbolaget Stenocare. Han började med att ställa frågan: Vad är egentligen medicinsk cannabis? Det är inte det som säljs på Pusher Street i Christiania i Köpenhamn bara för att försäljarna har satt en sådan etikett på förpackningarna. Om cannabis ska kallas medicin måste det framställas under de mycket strikta förhållanden som råder på Stenocare.

Skovland Schnegelsberg visade bilder hur otroligt noga cannabisplantorna odlas inomhus – inte i jord utan i rockwool – och nästan utan mänsklig kontakt. Luftslussar och skyddsutrustning krävs för den som ska ha närkontakt med plantorna. Stenocares slutprodukter är oljor som innehåller renframställts ur THC eller CBD, cannabidiol, i olika blandningar.

Föreläsaren tog avstånd från ”Bob Marley-kulturen” när det gäller att behandla sjukdomar genom att röka vanlig cannabis som man gör på andra håll i världen.

Andrew DeAngelo tyckte ändå att man borde släppa fram lite mer av reggae-kungen och cannabisikonen Marley i synen på cannabis. En kvinna i publiken, själv aktivist, menade att man också måste väga in den andliga delen av upplevelsen när man diskuterar medicinskt bruk.

”Evidens, evidens, evidens”
Nästa föreläsare var Tina Horsted, pionjär i Norden som cannabisläkare med två kliniker i Köpenhamn. Sedan 2016 har hon personligen träffat 42 000 patienter. Sammanlagt 60 000 har fått behandling på hennes mottagningar. Väntetiden att få träffa henne på ett första besök är sex månader, Så stor är efterfrågan.

Horsted berättade att patienterna även kommer från Sverige, Norge, Island och Färöarna. De beskriver sig själva som medicinska flyktingar eftersom de inte har kunnat få behandling med cannabis på hemmaplan.

– Av Danmarks 5,8 miljoner invånare lider ungefär 20 procent, (1,3 miljoner personer) av kronisk smärta. Alla behöver inte gå till en smärtspecialist, de kan lätt behandlas av sin husläkare. Men 5-6 procent har svår smärta som kräver specialistbehandling. De här patienternas besvär är komplicerade eftersom de ofta har andra sjukdomar och tar många läkemedel, sa hon.

I ett pilotprojekt som Horsteds klinik startade 2018 ingår fyra diagnoser. MS (multipel skleros), kronisk neuropatisk smärta oberoende av sjukdomshistoria, cancersmärta och illamående av kemoterapi, samt ryggradsskada med central neuropatiskt smärta.

Tina Horsted, danska läkare. Foto: Pelle Olsson

Det stämmer också med vad de stora internationella forskningsgenomgångarna har hittat evidens för, men Horsted hoppas på många fler tillstånd att behandla, vilket hon också gör utanför pilotprojektet. Hon nämnde bl. a posttraumatisk stress, ångest och sömnsvårigheter. Och eftersom smärtpatienterna på kliniken också kan ha depressioner, Parkinson, fibromyalgi och artroser behandlas även dessa tillstånd, i första hand med CBD. Om det inte hjälper adderas THC i behandlingen.

Hon beklagade sig över motståndet och krångel från myndigheter, politiker och det danska läkarsällskapet som hela tiden pratar om ”evidens, evidens, evidens”. Horsted menar att man också måste ta hänsyn till att patienterna upplever att de får bättre livskvalitet.

Avhoppen från behandlingen är ganska stora. Av dem som får dronabinol (syntetiskt THC) eller CBD försvinner 58 procent inom sex månader. För dem som får naturlig cannabis (ofta holländsk specialodlad från Bedrocan) är avhoppen mindre, 30 procent.

Patienterna slutar med medicinerna både på grund av bristande effekt, rädslan att förlora körkortet med THC i kroppen och av ekonomiska skäl. Efter kostnadsersättning från danska staten får de betala 200 till 400 euro i månaden. Cancerpatienter i terminalt skede får dock hela summan i högkostnadsskydd och många av patienterna har tagit privata sjukförsäkringar.
De biverkningar som Horsted redovisar är obetydliga och mycket mindre än vad som redovisas i internationell forskning.

Mirakelmedicin?
Ytterligare två danska läkare berättade om sina goda erfarenheter med cannabis som behandling, Bent Damgaard och Julia Moltke, som både gått i praktik hos Tina Horsted. Moltke har specialiserat sig på CBD och är själv företagare i CBD-branschen, vilket kanske påverkar hennes trovärdighet.

Flera andra företagare för medicinsk cannabis framträdde på konferensen. Störst och äldst i Europa torde vara holländska Bedrocan,  som grundades 2003. Chefsjuristen Robert Rademaker berättade om företagets historia och de tre juridiska utmaningarna; att regleringen är olika över hela Europa, att man klart måste skilja på medicinskt bruk och nöjesbruk, och att säkerställa kvalitet och standard på produkterna.

Det franska företaget Aurora Europé representerades av Christopher Kainz och ytterligare ett danskt cannabisföretag, Valcon Medical, var också med genom vd:n Peter Emil Sigetty. Både Kainz och Sigetty pratade om framtida lagstiftning kring cannabis som medicin och hur positivt det ser ut på området idag i Europa.

Cornelia Jakobs hyllar CBD-olja. Foto: Pelle Olsson

Däremellan framträdde den svenska melodifestivalvinnaren Cornelia Jacobs med två musiker. Hon uppträdde även under festmiddagen senare på kvällen. Den populära sångerskan – som blev fyra i Eurovision Song Contest – måste vara ett verkligt lyckokast för cannabisindustrin då hon på en presskonferens i Turin, inför många miljoner TV-tittare, entusiastisk berättade om hur CBD-olja hade räddat hennes röst.

Patienternas berättelser

Ett annat inslag under cannabiskonferensen i Stockholm var patientberättelserna. De fem som intervjuades på scenen hade alla upplevt mer eller mindre mirakulösa tillfrisknanden från olika smärttillstånd och en ögonsjukdom. Det skedde tack vare de cannabisbaserade mediciner de fått på arrangören Aureum Lifes mottagning i Stockholm.

Foto: Pelle Olsson

I en paus träffade jag en annan cannabispatient som puffade på en joint utanför ingången till hotellet. Men det var alltså medicin han använde. Han visade mig burken med Bedrocan (se bild) som han fått på recept av sin svenska läkare. Medicinen innehåller hela 22 procent THC. När jag påpekade att Bedrocan bara ordineras för intas oralt, inte rökas menade han att rökning också är oralt eftersom det sker genom munnen, eller hur? Han påstod att rökning ger omedelbar effekt mot hans ryggsmärtor. Om han skulle dricka det i exempelvis te måste han gå hem först och sedan vänta en god stund på att det skulle verka.

Cannabisaktier
En av deltagarna på konferensen var svensken David Bonnier, som investerar i cannabisaktier. Drugnews passade på att ställa en fråga pausen.

• Finns det inte en risk att marknaden i Europa begränsas när det blir så tydligt vad som fungerar och inte fungerar? Detta samtidigt som tillverkningen blir allt mer sofistikerad för att uppfylla alla säkerhetskrav. 

David Bonnier, cannabis-investerare. Foto: Pelle Olsson

– Ju mer bevis för vad som fungerar och vad som inte fungerar, inklusive eventuella biverkningar, desto bättre för patienterna, svarade David Bonnier.

Bonnier, som bott i USA i många år har noterat att användningen i Europa är mer begränsad till ett fåtal indikationer med höga beviskrav på effekt jämfört med Nordamerika. Han tror dock att ny forskning kommer visa att fler sjukdomar kan behandlas i framtiden. Av det skälet förväntar han sig som investerare i branschen att antalet godkända cannabis-baserade läkemedel kommer att bli fler och därmed ökar patienternas användning över hela världen.

• På marijuana-konferensen i Stockholm intervjuades även senare SVT-journalisten Johan Wicklén i ett samtal på scenen om sin nya bok kring cannabis och svensk narkotikapolitik. Och vid en vickning senare på kvällen skulle utlottas resor till cannabisens europeiska huvudstad Amsterdam.

Annonser