Läkare på cannabisbolag rattfylleri-dömd

En läkare på Aureums vårdklinik i Stockholm dömdes ifjol för ringa narkotikabrott och rattfylleri efter att kört påverkad av cannabis. ”Inte vår sak att lägga oss i människors privatliv, men NN är jättebra och får stanna på företaget”, säger pressansvarige Christian Engström till Drugnews.

Det är Accent som är först att uppmärksamma att den nystartade cannabiskliniken anställt en läkare som ifjol dömdes för rattfylleri och ringa narkotikabrott för att i februari 2019 på Ringvägen i Stockholm ha ”kört personbil efter att ha använt cannabis i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i blodet”, enligt stämningsansökan.

Av domen framgår att läkaren erkände händelsen och att den begåtts med uppsåt. Målet gick inte till förhandling. Läkaren dömdes att betala 50 dagsböter på sammanlagt 22 500 kronor. Dessutom lägga 800 kronor till brottsofferfonden.
Även en styrelseledamot i ett av Aureums bolag har tidigare dömts för ringa narkotikabrott, enligt Accent.

Aureum Life/Healthcare har cannabis som affärsidé och har för avsikt att odla drogen, tillverka egna mediciner baserade på plantan, forska och erbjuda sjukvårdande behandling – allt ”från frö till patient”. Men företaget lobbar även på sociala medier för legalisering av cannabis för nöjesbruk.

Drugnews besökte i somras den nystartade vårdkliniken på Kungsholmen och gjorde ett reportage om den kontroversiella verksamheten som har ifrågasatts av smärtläkare, läkemedelsforskare och politiker i riksdagens socialutskott.

Christian Engström. Foto: Drugnews

Att det nu avslöjas att en Aureum-anställd tidigare har dömts för cannabisrelaterat brott och trafikbrott, är inget som bekymrar Christian Engström – cannabisaktivist, fd EU-parlamentariker och idag talesperson för Aureum..
– Vi kände till att det hänt, men vi lägger inte oss i vad våra anställda gör på sin fritid. Det har inte med företaget att göra, säger han till Drugnews.

• Men är kanske inte lämpligt att köra bil påverkad?
– Nej, det är det inte så klart, svarar Engström som uppger att läkaren får stanna.

Han tror inte att det inträffade kan skada cannabisbolaget anseende.
– Nej, det hoppas jag inte, det tror jag inte.
– Det är alltid beklagligt när folk åker dit för ringa narkotikabrott. Sen kan man ju diskutera om det är rimlig lagstiftning eller inte, en diskussion som ju förs i samhället.

Aureum Healthcare tar emot bland annat smärtpatienter, reumatiker, personer med atros, epilepsi, tremors, eller illamående i samband med cancer. Bland annat för att behandlas med cannabis, istället för ”tunga opioid-läkemedel”. ”Om cannabis kan hjälpa mot smärtan så är det ju bättre för att trappa ner opioidberoende som en biverkning i traditionell behandling”, enligt Engström.

Företaget planerar växa och ska i höst anställa ytterligare läkare, sjuksköterska och en behandlingsterapeut.
Men inte heller vid framtida nyanställningar tänker Aureum börja ställa frågor om domar och vandel.
–  Nej, det är inte vår sak som företag att lägga oss i människors privatliv, viktigast är att få tag i dem med rätt kompetens som vill jobba hos oss, säger Christian Engström.

Den konferens om medicinsk cannabis med mera, ”Cannabis in Focus”, som Aureum tänkt arrangera först i april sedan i oktober har nu ställts in, till följd av corona-pandemin. Eventuellt blir den istället av i april nästa år, enligt Christian Engström.

Aureum Life

  • Foto: Drugnews

Cannabisbolagets vision är att bli ”betydande aktör på den svenska och europeiska marknaden för cannabisbaserade preparat”. Planerar egna odlingar i Grekland, och forska, tillverka och handla med cannabis för medicinskt bruk, apotek och läkarmottagningar i Sverige. Men även i Norden, Baltikum och Polen.

Företaget vill äga hela kedjan från frö och sticklingar till apotek. ”En cannabis-familj samlad i ett hus, under ett och samma tak”.

Till moderbolaget Aureum Life är knutet vårdbolaget Aureums Healthcare med ny mottagning i Stockholm. Aureum Pharma ska göra cannabisprodukter tillgängliga i Sverige och Aureum Agricol planerar cannabisodlingar.

Förutom de åtta läkartjänsterna som utannonserats till mottagningen nära S:t Görans sjukhus söker Aureum Life följande yrken via sin hemsida:I Stockholm: laboratoriechef / läkemedelskemist, apotekare, farmaceut, forskande läkare, läkemedelskonsulent, VD-sekreterare / -assistent, laboratorieassistent, sjuksköterskor.

I Grekland:  hortonom / trädgårdsingenjör fastighetstekniker / teknisk driftchef, agronom, Industridesigner, civilingenjör.

Flera av företagets planer har dock hittills inte blivit av. Och kritik riktats mot att mer verka utgå från cannabis än patienternas besvär och planera behandla patienter med företagets egna preparat.

• Källor: Aureum Lifes hemsida, facebook och Accent.
/Drugnews

Annonser