Poliser skottskadade i Christiania

KÖPENHAMN Två poliser har skottskadats i stadsdelen Christiania i danska huvudstaden. Två personer greps senare under natten till torsdagen, inklusive den efterlyste misstänkte gärningsmannen.

Det var under ett rutinmässigt uppdrag vid langargatan ”Pusher Street” i Christiania som dramat inleddes. Polisens avdelning Task Force har länge försökt störa den omfattande narkotikahandeln i området.

Under ett gripande nära försäljningsbodarna för cannabis, så drar en man plötsligt vapen och skjuter en polis i huvudet och en kollega i benet. Även en civil person skadas lättare.

Polisfoto på misstänkte gärningsmannen. Drugnews maskat bild.
Polisfoto på misstänkte gärningsmannen. Drugnews maskat bild.

Polisen gick ut med ett foto på den misstänkte gärningsmannen, som är i 25-årsåldern. Han kunde senare under natten gripas efter tips vid Kastrups by, han skottskadades av polis när han försökte fly. Ytterligare en misstänkt inblandad man greps, rapporterar danska TV2 och Ritzau.

Misstänkte gärningsmannen är sedan tidigare känd i narkotikakretsar av polisen. Hans tillstånd av skadorna uppges vara kritiskt. För polisen som sköts i huvudet är tillståndet allvarligt, enligt polisuppgifter.

”De kriminella har gått över gränsen”, sade Köpenhamns polismästare Thorkild Fogde vid en presskonferens i natt. Danske justitieminister Søren Pind (Venstre) kommenterade via twitter: ”Detta är ett angrepp på oss alla”.

Under jakten på gärningsmannen förstärktes tillfälligt Öresundsbron av beväpnade poliser på svenska sidan. Danska polisen har kallat till presskonferens senare under torsdagen.

Annonser