Danmark: nu stänger polisen Pusher Street

KÖPENHAMN I onsdags började haschbodarna rivas på langargatan Pusher Street i Christiania i den danska huvudstaden. Polisen kommer stanna kvar ett tag för att inte de ska byggas upp igen.


– Med onsdagens sänder vi en första signal om att Pusher Street står inför en markant förändring, säger biträdande polisinspektör Simon Hansen i ett pressmeddelande.

Stängningen är till en början tillfällig, men avsikten är att få bort narkotikahandeln helt från fristaden Christiania. Den har bedrivits där sedan 1970-talet och svenska ungdomar har köpt cannabis och smugglat med sig hem.

Men efter att kriminella gäng alltmer börjat styra drogaffärerna på området och nya dödsskjutningar i somras där, så fick christianiterna nog och beslutade att langningen måste bort.
Regeringen och polisen hakade på – flera kvarter i Köpenhamn har tillfälligt blivit visitationszoner där personer kan stoppas utan brottsmisstanke.

Och i ett nytt lagförslag föreslås att dubbla böter ska utfärdas till den som köper cannabis i Christiania och langare riskera mångdubbelt strängare straff. Folketinget ska nu ta ställning till straffskärpningen som är tänkt införas 1 januari, rapporterar Sydsvenskan.

– Med de nya åtgärderna sätter regeringen hårt mot den organiserade narkotikabrottsligheten och ger politiken fler verktyg i kampen mot gängen, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) i ett pressmeddelande.

Annonser