Haschförsäljare gripna i Christiania

KÖPENHAMN Droghandel har fortsatt i Christiania, trots ett officiellt uppehållsförbud råder i fristaden i Köpenhamn under coronapandemin. Dansk polis grep i onsdags morse 25 personer där misstänkta för organiserad haschförsäljning.

En utredning har pågått sedan i januari som ledde fram till gripandena och har letts av Köpenhamnspolisens specialavdelning OSA. Trots att besöksförbud råder i Christiania på grund av risk för smittspridning, som nu förlängts till 17 mars, så har cannabishandel fortsatt från stånd längs Pusher Street.

Enligt polisen som haft kameraövervakning dör så bedöms totalt cirka 40 kilo hasch ha sålts vid över 8 500 köptillfällen perioden 21 januari till 4 mars, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Vid polisräden i onsdags morse gjordes husrannsakan på 28 ställen i Christiania, varvid 23 män och två kvinnor greps. Alla gripna är bosatta i fristaden, och för 19 av dem hölls häktningsförhandlingar under dagen.

I ett fall häktades en man som misstänks ha sålt drygt elva kilo hasch i samarbete med några andra tilltalade, enligt danska TV2. Lager har gömts i soptunnor, takreglar och i buskar nära stånden.

Christiania är setts som socialt experiment och alternativ boendeform sedan 1970-talet och ett populärt turistmål i danska huvudstaden. Men där förekommer även helt öppen cannabishandel sedan länge.

Annonser