Poliskytten i Christiania har avlidit

B1110-DanskFlagMinKÖPENHAMN Den 25-årige man som misstänks för skjutit tre personer – varav två poliser – i stadsdelen Christiania i Köpenhamn avled natten till fredagen av sina skador.

Det uppger mannens advokat för danska TV2.

Skottlossningen skedde sent i onsdags kväll i samband med ett rutinmässigt polisingripande mot cannabishandel vid ökända langargatan Pusher Street i stadsdelen.

Två poliser sköts, den ena i huvudet och den andra i benet. Dessutom träffades en turist i låret. Den 25-årige mannen flydde och efterlystes och jagades under natten misstänkt för mordförsök, vapeninnehav och narkotikahandel. Han greps efter skottlossning vid sin bostad nära Kastrup i torsdags morse efter en eldstrid där han skadades allvarligt.

Natten till fredagen förklarades han död.
– Min klient dödförklarades inatt klockan 1.42. Det är djupt tragiskt, både vad han har gjort, och hur det slutade, säger hans advokat Jacob Kiil till danska TV2.

Den 25-årige mannen har en bosnisk härkomst, men har växt upp i Danmark. Han har uppgivits ha haft sympatier med en radikal grupp som stöder terrorgruppen IS, vilket dock inte ska ha haft med dådet i Christiania att göra.

Mannen är känd sedan tidigare av dansk polis för samröre med narkotikakretsar och andra brott och skulle höras i onsdags kväll då han plötsligt drog vapen. Han hade innehav av nära 50 kilo hasch, tre kilo skunk och över ett tusen joints (marijuanacigaretter), enligt TV2.

Tillståndet för den polis som sköts i huvudet uppges vara fortsatt kritiskt.
En debatt om ökat våld i kriminella kretsar, Christianias status och om legalisering av cannabis har följt i Danmark efter den brutala händelsen.

Annonser