Narkotikahundar nosade i Christiania

KÖPENHAMN Dansk polis beslagtog i torsdags med hjälp av sökhundar över 20 kilo cannabis och över tusen färdigrullade joints på langarstråket Pusher Street i fristaden Christiania.

På twitter summerade Köpenhamnspolisen efteråt: ”Vi har i dag tillsammans med våra narkotikahundar beslagtagit över 20 kg hasch och skunk, 1650 joints och övriga haschprodukter på Christiania i området omkring Pusher Street.”

Stadsdelen Christiania. Foto: Drugnews

Striden om drogförsäljning i stadsdelen i Köpenhamn har pågått nära lika länge som det sociala experimentet pågått, (1971 flyttade hippies, alternativsökare, konstnärer m fl, in på det gamla kasernområdet). Organiserade ligor övertog alltmer narkotikahandeln med åren. Enligt beräkningar omsätter droghandeln numer uppåt en miljard kronor årligen i Christiania.

I december ifjol rensades alla bodar bort som sålde droger och fraktas bort. Flera kilo hasch och ”#skunk” (stark cannabissort) och cannabisolja hittades, även fyra vapen. Dessutom skrevs 117 personer upp för innehav och riskerade böter.

Några timmar senare var dock langarna tillbaka och droghandeln var igång igen, enligt KvP och Extrabladet.

Vid en skottlossning 2016 på området skottskadade en langare tre personer, varav två poliser, (skytten avled senare vid en skottväxling). Efteråt fick invånarna nog och rev haschbodarna och handeln minskade rejält. Men den har senare återupptagits igen.

Köpenhamnspolisen hade tidigare en särskild insatsstyrka för att störa droghandeln i Christiania, Task Force Pusher Street. Men verkar numer vara nedlagd.

Annonser