DF & S: stoppa haschet i Christiania

B1110-DanskFlagMinKÖPENHAMN Stoppa den omfattande haschhandeln i fristaden Christiania i danska huvudstaden. Det kräver en ohelig allians av oppositionspartierna Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti.

Narkotikan har bitit sig fast i stadsdelen i Köpenhamn och cannabis säljs sedan decennier på Pusher Street. Den har blivit en miljardindustri och spiller ut i övriga samhället med ökat våld och drogproblem.

Nu menar de omaka oppositionspartierna att borgerliga minoritetsregeringen med Venstre måste ta fram en handlingsplan för hur narkotikahandeln ska stoppas en gång för alla.

– Vi vill ha bort haschhandeln i Christiania. Det är förbjudet att sälja narkotika i Danmark och det ska man ta bokstavligt i ett rättsamhälle. Inte hållbart att vi har områden i landet där man tillåter olagligheter, som på Pusher Street där det handlas öppet varje dag, säger ordförande i Folketingets justitieutskott Peter Skaarup (D Fp) till Dansk radio.

Om inte justitieminister Søren Pind (V) tar fram en sådan plan raskt, så kommer kritikerna kalla till parlamentarisk debatt om en ny strategi för att stoppa narkotikahandeln. De vill se fler polisaktioner och andra insatser av myndigheterna i Christiania.

Justitieminister Søren Pind har avböjt att i intervju med DR svara på kravet.

Tidigare Socialdemokratiska regeringen ville motarbeta narkotika i Danmark, men i Köpenhamn ville överborgmästare Frank Jensen (S) starta statlig cannabisförsäljning för att försöka motverka de våldsamma kriminella gängen som slåss om drogmarknaden.

Annonser