Haschhandeln krympt i Christiania

B1110-DanskFlagMinKÖPENHAMN Handeln med hasch i fristaden Christiania i danska huvudstaden har rasat till en fjärdedel sedan bodarna revs på Pusher Street i början av september av de boende. Detta efter att poliser skottskadats på området.

Droghandeln har minskat nära historiska nivåer, med hela tre fjärdedelar, uppskattar Köpenhamns polischef Thorkild Fogde som hänvisar till underrättelser, egna observationer och källor. Och det är inte alls den stora öppna narkotikahandel som länge funnits på området.

Men det finns ett tryck från narkotikahandlare att komma tillbaka.
– Ska vi hålla fast vid den nuvarande situationen, så måste christianiterna få hjälp, och enligt vår åsikt så klarar det inte de själva, säger Thorkild Fogde till Politikken.

Det var sedan en langare skottskadade två poliser 31 augusti – och sedan själv några timmar senare i en eldstrid sköts och avled efter en polisjakt – som invånarna i Christiania fick nog. På ett fællesmøde” beslutade de att riva haschbodarna och kamouflagenät kring ökända Pusher Street och vädjade till kunder att gå någon annanstans.

Narkotikahandeln på området har ibland omsatt över en miljard kronor årligen. Enligt polisen har cannabishandel inte ökat på andra ställen i huvudstaden efter rivningen av bodarna. Och de konflikter mellan gäng som förekommit senare tid i Köpenhamn har mer att göra med att nya nattklubbar etablerats och spänningar mellan gäng, enligt polisen.

Annonser