Christiania: fängelse för haschliga

KÖPENHAMN Sju män har dömts till fängelse för sålt stora mängder cannabis till Christiania i Köpenhamn. Domarna är resultatet av en av danska polisens största insatser mot drogförsäljning i fristaden förra våren.

Christiania. Drogbeslag i stadsdelen.
Christiania. Drogbeslag i stadsdelen förra våren.

Efter lång tids spaning slog polisens insatsstyrka Task Force Øst till i mars 2014 mot langarplatsen Pusher Street i Christiania, men även flera andra adresser i Danmark.

Över 100 personer greps, varav ett 80-tal häktades under operation Nordlys. Hundratals kilo cannabis beslagtogs, men även bilar, motorcyklar, guldtackor och flera miljoner kronor i kontanter konfiskerades.

Köpenhamns tingsrätt dömde i tisdags sju män till straff mellan 2,5 år och 7 års fängelse för grova narkotikabrott. Totalt har de enligt rätten förvarat och sålt uppåt två ton hasch från december 2012 fram till razzian.

En 45-årig man får längsta fängelsestraffet på 7 år och uppges ha haft en central roll i ligan och uppges ha hanterat 1,3 ton hasch. En åttonde man – en av de huvudmisstänkta i den gigantiska narkotikahärvan – tog sitt liv i en cell förra våren före processen.

Minst hälften av de dömda har redan bestämt sig för att överklaga sina domar, rapporterar Ektrabladet och Politiken. Fler domar mot misstänkta meddelas senare efter insatserna i fjol mot narkotikahandeln i stadsdelen Christiania i Köpenhamn.

Annonser