Domar mot cannabisnätverk i Malmö

Invånare i ett bostadsområde i Malmö fick tränga sig förbi langarna som öppet sålde cannabis i porten och ute på gården. Nu dömer tingsrätten åtta män för del i den omfattande handeln och dessutom får 26 drogköpare betala dagsböter.

Malmö tingsrätt ser särskilt allvarligt på att det var en öppen droghandel mitt i bostadsområdet Helenelund där langare och köpare dagligen gjorde snabba drogaffärer och barnfamiljer fick tränga sig emellan för att komma hem.

– Verksamheten måste därmed ha medfört en stor otrygghet i de boendes vardagsliv. Det är bland annat det som gör att domstolen ser allvarligt på brottsligheten”, säger chefsrådman Dag Cohen i ett pressmeddelande om onsdagens dom.

Det var under polisoperation Rimfrost som tips kom från invånare i området som tröttnat på att narkotikaköpare köade på gården från eftermiddag till midnatt för att handla cannabis.

”Rödluvan” en aktiv langare i bostadsområdet. Foto: Polisen

En man i en vinröd huvjacka sålde till sju kunder på en och halv minut, visar polisens kamerainspelning i det som under en månad kom att kallas polisoperation Rödluvan. Spaning och filmning av narkotikahandeln och avlyssning av tusentals samtal och sms på ett särskilt mobilnummer visade upplägget. Hundratals överlåtelser kunde dokumenteras och köpare identifieras via säljnumret där massreklam, beställningar och plats om var langaren stod gjordes.

När polis slog till i februari 2020, och grep några av de misstänkta langarna, de flesta i tjugoårsåldern, upphörde trafiken. Men när en 30-årig man kom hem från Thailandssemestern drog det igång igen och polisen fortsatte bevakningen i ”Operation vargen”. Fler säljare kunde gripas, cannabis och kontanter beslagtogs.

De flesta i nätverket har nekat till brottsmisstankarna och tigit sig genom polisförhören. Men tingsrätten övertygas av åklagarens bevisning mot nätverket. Den bygger mycket på filmmaterial, inspelningar och uppgifter från polisen spanare.

Fyra åtalade män som anses mer ha styrt och organiserat handeln döms till fängelse mellan ett år och tio månader och tre år och fyra månader för grovt narkotikabrott. Fyra andra döms till några månaders fängelsestraff och en till villkorligt för del i försäljningen.

Även om mängderna cannabis inte anses så stora, så menar domstolen att verksamheten varit hierarkiskt uppbyggd och ”närmast yrkesmässigt med specifika arbetstiden och arbetspass”. Langningen av cannabis ”synes ha tagit en stor del av deras vakna tid i anspråk”, enligt domen.

Erfarna narkotikaspanare hade berättade i rättegången att de inte sett sådan omfattande handel förr. I målet dömdes även 26 cannabisköpare – de flesta i åldrarna 20 till 30 år – till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Annonser