”Party-knarkandet måste få ett slut!”

Vänsterns blivande partiledare Nooshi Dadgostar vill ge polisen större resurser för att stoppa de som köper droger. ”Partyknarkandet måste få ett slut! Gängens uppgörelser är ju kopplade till narkotikahandeln”, sa hon i Ekots lördagsintervju.

Hon fick som väntat frågor om hur Vänstern ska fälla regeringen om statsministern inte stoppar förslag om förändra anställningstryggheten, utan att ge klart besked.

Men fick även frågor om partiets lösning på gängkonflikter och dödliga skjutningar.
Hon underströk att de flesta i utsatt bostadsområden är hårt arbetande hederliga människor. ”Det sista de behöver är att känna sig rädda” och inte väga släppa ut barnen för att riskera bli skjutna.

– Men anledningen till att kriminella nätverk kan få makt handlar om pengar. Vi pratar för lite om var pengarna kommer från. I stor utsträckning handlar det om narkotikahandel, sa Nooshi Dadgostar i radions Lördagsintervju (i programmet från cirka 30 minuter).

Hon sa att särskilt rika personer med mycket pengar driver på handeln och att kokain flödar i centrala Stockholm på kvällar. Och lät ganska likt som när Stefan Löfven (S) förra sommaren efter några dödskjutningar tillkännagav att regeringen skulle prioritera narkotikafrågan mer för att hejda gängens intäktskällor.

Dadgostar betonade även att på längre sikt behöver ekonomiska skillnader utjämnas och ”hela bostadsområden lyftas för att ingen ung människa ska vända sig till kriminalitet” och göra dåliga irrationella beslut.
– Men på kortare sikt så är det ändå narkotikahandeln i stor utsträckning som behöver försvinna. Och här är partyknarkandet en stor del.

Hon tycker polisen ska få tydligare direktiv och resurser för att störa drogintaget i de miljöerna.
– Så länge det sitter personer på Stureplan eller i hemmafester i stora villor med sedelbuntar för att köpa narkotika, så kommer den här kriminaliteten fortsätta att finnas, sa Nooshi Dadgostar.

Hon kan tänka sig en straffskärpning också, men samtidigt är Vänsterpartiet emot själva konsumtionsförbudet och vill se över och lätta på några narkotikalagar.

• Om straff är en väg att gå – hur smart är det då att avkriminalisera bruket? undrade Ekots utfrågare.
– Det viktiga är att man kommer ur sitt missbruk. Man ska aldrig vara rädd att söka hjälp och stöd om man vill ha det. Därför vill vi inte att det ska vara helt kriminaliserat, sa hon bland annat.

Nooshi Dadgostar är 35 år. hon är riksdagsledamot och var tidigare vice ordförande för Ung Vänster. Hon föddes 1985 på en flyktförläggning i Perstorp. Föräldrarna hade flytt från Iran. Hon väntas väljas till ny Vänsterledare när partiet håller digital kongress 31 oktober och 1 november.

UPPDATERING / I söndags kväll hölls partiledardebatt i SVT-Agenda där hennes företrädare Jonas Sjöstedt pressades om han menar allvar med att väcka misstro i riksdagen mot regeringen. Han ville ge statsminister Stefan Löfven en chans till och tid (cirka två veckor) för invänta remissvar om utredning om anställningsskydd och låta bli att lagstifta om ändra Las. KD, SD och M kan tänka sig stödja en eventuell misstroende-omröstning för att fälla Löfven.

Partiledardebatt. Skärmdump från SVT

Annonser