Ingen valvind för cannabis-legalisering

Den 24 augusti inleds förtidsröstning i riksdagsvalet. Men det blåser ingen medvind för de som vill legalisera cannabis. Cannabiskrysset, en kampanj som uppmanar väljarna att kryssa riksdagskandidater som vill legalisera drogen, har inte ens hittat kandidater i alla valkretsar.

Miljöpartiets gruppledare Rasmus Ling
MP:s gruppledare Rasmus Ling är en av de kandidater som rekommenderas av Cannabiskrysset.Foto: Fredrik Hjerling

Den mest framträdande politiker som finns på listan över rekommenderade kandidater är Rasmus Ling, en av Miljöpartiets två gruppledare i riksdagen. Han står först på Miljöpartiets riksdagslista i Malmö och har därmed goda möjligheter att åter bli invald.

Att en så prominent företrädare för Miljöpartiet står med på Cannabiskryssets lista har uppmärksammats av drogdebattören Staffan Hübinette, som bland annat beskrivit Rasmus Ling som ett affischnamn för legalisering i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Just den tidningsdebatten har fått Peter Moilanen vid Narkotikapolitiskt centrum att fundera över kampanjen. Cannabiskrysset vill legalisera cannabis och avkriminalisera allt bruk av droger, men i en av debattartiklarna skriver Rasmus Ling att han är ”mycket skeptisk till att legalisering av cannabis är rätt väg att gå”.

– Det gör mig lite fundersam. Kan man lita på att alla som är med verkligen tycker så som Cannabiskrysset hävdar att de tycker, säger Peter Moilanen till Drugnews.

Rasmus Ling har inte haft tid att svara på Drugnews frågor, vare sig per telefon eller mejl.

Cannabiskrysset listar ett trettiotal kandidater, vilket är ungefär samma antal som inför förra valet.  Det är främst kandidater som står rätt långt ner på listorna och med bas i Centerpartiets ungdomsförbund eller Liberala ungdomsförbundet. Även två av Centerpartiets kandidater har dock stora möjligheter att bli invalda, eftersom de står överst på sina respektive riksdagslistor: Niels Paarup-Petersen, Malmö valkrets och Hanna Wagenius, från Jämtland.

Vid detta val saknas i cannabiskampanjen helt kandidater från Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Från Sverigedemokraterna finns en kandidat från Västra Götalands läns västra valkrets, Frej Dristig. Han står dock väldigt långt ned på den riksdagslistan.

Peter Moilanen. Foto: Drugnews

Peter Moilanen känner sig rätt lugn inför Cannabiskryssets kampanj.

– Det är fortfarande en absolut majoritet i Sverige som är emot en legalisering och det är ungefär lika många kandidater som är med på listan som för fyra år sedan, säger Peter Moilanen.

Den oro han känner  handlar om att det finns ett antal kandidater, inte minst i Centerpartiets ungdomsförbund och Liberalernas ungdomsförbund, som stödjer legalisering.

– Ska vi hitta ett parti som kommer att vända och vara för en legalisering på sikt så är det väl inte helt osannolikt att tänka sig att det blir Centerpartiet eller Liberalerna, säger Peter Moilanen.

Kampanjen Cannabiskrysset drivs av Christian Engström, tidigare Europaparlamentariker för Piratpartiet, men idag presskontakt för ett cannabisföretag. Motsvarande kampanj drevs också inför förra valet. Då lyckades man hitta kandidater i alla valkretsar. I detta val saknas kandidater i ungefär var tredje valkrets.

Vid förra valet valdes tre av Cannabiskryssets rekommenderade in i riksdagen. Av dessa lämnar två riksdagen i och med valet. Den tredje, Joar Forssell (L), kandiderar åter till riksdagen, men finns inte med på listan över rekommenderade kandidater inför hösten val.

Annonser