Cannabisvänner satsar på personkryss

I kampanjen Cannabiskrysset uppmanas väljare att personrösta på riksdagskandidater som öppet stöder en avkriminalisering av cannabis. Med kandidater i samtliga valkretsar, så hoppas initiativtagaren Christian Engström steg kan tas för att liberalisera narkotikapolitiken. /En kandidat i Kalmar har nu hamnat i blåsväder…

Det är Piratpartiets förre EU-parlamentariker Christian Engström som tillsammans med Facebook-gruppen Avkriminalisera cannabis hoppas kringgå det faktum att inget riksdagsparti vill frångå den svenska restriktiva narkotikapolitiken.

Detta genom lista och rekommendera enskilda politiker som stöder en avkriminalisering av bruk och personligt innehav av cannabis och är på hyfsat valbar plats i olika riksdagspartier och locka väljare att personkryssa fram dem.

– Det gäller att bryta tabun. Sverige har halkat efter. Vi har en EU:s näst högsta dödlighet i narkotika, mest av tunga droger. En legalisering av cannabis är ett första bra steg och skulle ge signaler i riksdagen om att medborgare vill ändra narkotikapolitiken åt mer skademinimering, humanitär riktning och inte jaga de som brukar, säger han till Drugnews.

Målet är att få in kandidater som vill avkriminalisera cannabis. Men Engström och flera av de listade kandidaterna vill gå längre och legalisera drogen även för försäljning och liberalisera drogpolitiken.

30 kandidater från fyra olika partier i alla 29 valkretsar har aktivisten Christian Engström lyckas samla och som vill stå med på listan.

Politiker som varit tillåtande till cannabis har setts som udda och ibland straffats av sitt parti. Exempelvis petades riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) ner på listan i årets val efter sitt utspel ifjol om att öppna för legalisering och avkriminalisering. Han står nu på Gävleborgslistans sjätte plats, finns med på Cannabiskrysset och hoppas bli framkryssad.

Krysset har hittat 30 politiker i alla 29 valkretsar, från norr till söder, som lyfts fram utifrån sin cannabisvänliga linje. Av de listade är 13 centerpartister, 13 liberaler, två moderater och två miljöpartister. Kandidater från övriga riksdagspartier finns inte representerade. Målet var hitta en kandidat på vardera ”blå och rödgröna sidan” i alla valkretsar.

– Det har inte lyckats. Att KD inte finns med är inte så förvånande och att det mest är politiker från Centerpartiet och Liberalerna är nog naturligt då deras ungdomsförbund vill legalisera. Jag har haft kontakt med politiker från såväl S och Vänsterpartiet, men ingen ville inte vara med, säger Christian Engström.

Han tror ändå att chanserna är goda att några av kampanjens ledamöter kan kryssas in i riksdagen. Och en tvärpolitisk cannabisliberal grupp kan bana väg för en ”grön revolt”, väcka frågan mer i sitt parti.
– Att starta ett nytt parti kräver minst fyra procent av rösterna, men med personkryss kan det räcka med några hundra röster för kandidater att klättra på listan och komma in för sitt respektive parti.
Nyligen visade en studie att minst 280 000 svenskar rökt cannabis senaste året. Engström tror och hoppas att flera av dem stöder kampanjen med sin röst.

• Men väljare skulle ju även omvänt kunna använda Cannabiskrysset för att slippa politiker med cannabisliberala åsikter?
– Visst är det så. I det är i grunden bra med varudeklaration om vad politiker står för, för övrigt så använder de flesta väljare inte möjligheten att kryssa, svarar Christian Engström.

Björn Brändewall, Liberal i Kalmar.

En av politikerna på listan är Björn Brändewall, som står på tredje plats på Liberalernas riksdagslista i Kalmar län. Det har uppmärksammats lokalt och flera Socialdemokrater kräver nu att han sparkas från sitt uppdrag som vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar som sköter skolfrågor.

”Skolpolitiker ska bekämpa droger – inte tvärtom”, skrevs i en S-insändare i tidningen Östran och Michael Ländin, ordförande i omsorgsnämnden, tycker ”han är ett dåligt föredöme när det gäller detta. Jag tycker han ska avgå”. Östrans debattsida får Brändewall dock starkt stöd av Liberalernas politiske sekretare, ”han är en bra förebild och rationell människa”, men poängterar att partiet inte är för en legalisering.

Björn Brändewall är överraskad över reaktionerna.
– Kritiken är helt grundlös, en smutskastning så här före valet. Jag tycker det är bra att det är högt i tak i vårt parti, önskar det vore detsamma i andra partier, säger han till Drugnews.

Han tycker att reglerad cannabis-försäljning skulle kunna ske i systembolags-liknande butiker, och därmed få bort handeln från kriminella gäng. Han vill samtidigt minska cannabisanvändning och informera unga om skaderisker på bättre sätt.
Själv är Björn Brändewall helnykterist och ”tar inget starkare än choklad”.

Han anser att dagens narkotikapolitik måste ändras, människor som fastnar i missbruk behöver vård, inte straff. Polisen bör bekämpa grov brottslighet istället för att jaga cannabisrökare. Portugal avkriminaliserade och fick ner hög dödlighet.
– Sverige borde kunna göra samma resa och det skulle jag driva i riksdagen.

•Efter all uppståndelse – ångrar du att du ställt upp för Cannabiskrysset?
– Det vet jag inte än, det beror på hur det går i valet, säger han och skrattar.

• Fotnot: Webbsidan Cannabiskrysset listar 30 riksdagskandidater, som täcker landets alla 29 valkretsar. Borgerliga politiker dominerar (13 Liberaler, 13 C, 2 M och 2 Mp), tio kvinnor och 20 män, överlag ganska unga. Totalt i årets val kämpa cirka 6000 kandidater om de 349 riksdagsplatserna.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser