Cannabiskrysset – ”en besvikelse”

Legaliseringskampanjen Cannabiskrysset hoppades få in drogliberala politiker i riksdagen. Men ingen kryssades in, tre av 31 rekommenderade kandidater kom in, men för att de stod högt på sina partiers valsedel. ”En klar besvikelse”, säger initiativtagaren Christian Engström.

Aktivisten Engström – tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet – startade kampanjen tillsammans med facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis. De fick ihop totalt 31 riksdagskandidater i alla riksdagsvalkretsar (flest från Liberalerna och Centern, och några enstaka från MP, M o SD) som vill verka för att tillåta cannabisbruk och eget innehav, vissa av dem legalisera droger helt.

Genom rekommendera dessa och uppmana väljare personkryssa, så var avsikten att de kunde komma in, även om de stod längre ner på listorna.

Christian Engström

Men när Christian Engström summerar Valmyndighetens färdigräknade röster, så visar sig kampanjen varit ett misslyckande. Inga kom in till följd av cannabiskrysset. Bara tre kandidater (två centerpartister och en liberal) kom in i kraft av hög placering på valsedeln, och skulle kommit in i alla fall.

– Visst, det är en klar besvikelse. Vi hade hoppats få in minst ett dussin av kandidaterna. Men kampanjen har ändå fört en del bra med sig, säger han till Drugnews.

Han tänker då på att flera medier uppmärksammade Cannabiskrysset, (såväl SVT, P1, tidningar och även Drugnews). I Kalmar blev det het lokal debatt kring Liberalernas kandidat Björn Brändewall , som vill legalisera, och som politiska motståndare ansåg borde avgå då han samtidigt är skolpolitiker.

Engström tycker också det var en framgång att lyckats hitta kandidater i alla riksdagsvalkretsar som vågade bryta tabun mot drömmen om det narkotikafria samhället och ta ställning för en mer ”human och faktabaserad narkotikapolitik”.

Av kryssets kandidater kom Joar Forsell (L), LUF:s ordförande, Stockholm, Magnus Ek (C), Cuf:s ordförande, Östergötland, och Johanna Jönsson (C), Stockholm, f.d. ordförande Centerstudenter och redan riksdagsledamot, in i riksdagen. Samtliga vill legalisera cannabis.

Men två som rekommenderades och redan var parlamentariker förra mandatperioden åkte samtidigt ur riksdagen: Anders Schröder (MP) från Gävle, som petats ner av sitt parti efter väckt frågan om legalisering i riksdagen. Och Christina Örnebjär från Liberalernas Örebrobänk, som återkommande drivit på för en mer skadelindrande drogpolitik och vill avkriminalisera cannabis, fick inte tillräckligt med personkryss, (Johan Pehrson med betydligt mer drogrestriktiva åsikter knep Örebro-mandatet).

Och Piratpartiet – Christian Engströms eget parti som inte var med i krysset, men puffat för legalisering av narkotika – har knappast märkts i valrörelsen. Partiet tappade tre fjärdedelar av sina väljare jämfört med 2014, och fick i årets riksdagsval bara drygt 7 300 röster (en dryg promille av alla röster).

• Drugnews: Kan valresultatet tolkas som att folkmajoriteten i Sverige inte vill tillåta cannabis och annan narkotika för rekreationellt bruk?

– Ja, visst är det så. Opinionen här verkar inte vara mogen ännu. Men narkotikaproblemet finns ju kvar där ändå – den restriktiva politiken leder till att fler i Sverige dör i överdoser, fem gånger högre än EU-snittet, svarar Christian Engström.

Med en legalisering av cannabis, så skulle polisen kunna frigöra resurser, och istället för att jaga marijuanabrukare kunna arbeta mer förebyggande i problemförorter.

Han hoppas ändå att de tre cannabisvänner som röstats in i riksdagen ska debattera och lyckas påverka sina partier att verka för avkriminalisering och minska skador av droger och rädda liv med en mindre ”moralistisk narkotikapolitik”.

Våren 2019 är det val till EU-parlamentet. Om Christian Engström åter ska kandidera dit för Piratpartiet vet han inte – ”det är för nära detta riksdagsval och för långt dit”.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser