Invald drogdömd SD-politiker tvingas lämna

Sverigedemokraternas ordförande i Olofström personröstades in i kommunfullmäktige, men tvingas avsäga sig platsen. SD anser att en narkotikadom 2014 står i vägen.

Niklas Nyström dömdes i februari 2014 för två fall av narkotikabrott till skyddstillsyn, olika droger hade hittats i hans bostad vid en husrannsakan.

SD ville inte godkänna honom som kandidat till kommunfullmäktige i Olofström, men han röstades in på en öppen lista och tog partiets sista elfte mandat. Han hoppades partiet skulle vara överseende, rapporterar Sydöstran.

Nu har SD:s länsordförande i Blekinge, Björn T Nurhadi kontrollerat med partiets kandidatutskott, som menar att han genast måste avsäga sig uppdraget.

– Helt ärligt så suger det ganska hårt. Jag hade önskat att partiet hade en annan hållning, men nu är det så här, säger Niklas Nyström till Sydöstran och P4 Blekinge.

Han respekterar beslutet och lämnar in en ansökan om att lämna fullmäktigeplatsen, men fortsätter som ordförande för partiet i Olofström.
Det elfte mandatet går nu istället till sverigedemokraten Eva Sepsei.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser