Löfven släpps fram som statsminister

[UPPDAT] Stefan Löfven (S) i fredags vald/tolererad i riksdagen som Sveriges statsminister. 131 dagar efter valet. Med röstsiffrorna Ja 115, Nej 153, Avstod 77. Hans S+MP-regering kommer efter en Januari-uppgörelse ha stöd av C och L.

[Tidigare] I onsdags:
Vänsterpartiet kommer rösta gult på fredag i statsministeromröstningen och därmed kan Stefan Löfven släppas fram som regeringsbildare – med V-hot om ”missnöjeslöfte” senare. Men S-Mp-C-L:s regeringsuppgörelse öppnar inte bara för en mer liberal budget, där gömmer sig även förslag att åter utreda gårdsförsäljning av alkohol.

Uppgörelsen (Januari-avtalet JA som Löfven kallar den) slöts förra helgen för att säkra tillräckligt med stöd för Löfven som statsminister och att ny regering ska kunna komma på plats. Vänstern har mest retat sig på en ”förnedringsklausul” om att V ska krokas av och inte få politisk inflytande kommande mandatperiod.

Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S) har i veckan fört samtal och Sjöstedt uppger nu att V-klausulen är ”tillintetgjord” efter fått löften att det bara gäller budgetfrågor. Löfven lovar att V kan delta i andra politiska överenskommelse och riksdagsarbete och ska försöka säkra reformer som rödgröna regeringen drev igenom med Vänstern, men som försvann i årets M-KD-budget, (ex avdrag för fackavgiften).

Jonas Sjöstedt. Foto: Denny Lorentzen

Men Sjöstedt kräver även att en ny Löfven-regering inte lägger fram förslag i uppgörelsen om marknadshyror i nyproduktion och ändringar i arbetstryggheten (Las).
– Vi har satt röd stoppgräns för detta och kommer i annat fall begära misstroendeomröstning och rösta för att avsätta Stefan Löfven. Vi är inte del i deras överenskommelse, vi är vänsteroppositionen, sa Sjöstedt på en pressträff i riksdagen efter han träffat talmannen.

Han uppger att hans överenskommelsen med Löfven finns på papper, men inte är avsett nå offentlighetens ljus.

Enligt Annie Lööf (C) är det okey för V att förhandla politiskt med andra partier, bara de inte omfattar något i 73-punkt-uppgörelsen mellan S-MP-C-L.

Landsbygdsutveckling eller folkhälsohot? Foto: Drugnews

Men i den 73 punkter långa uppgörelsen mellan de fyra partierna S+MP+C+L står även under punkt 23, om landsbygdsutveckling: En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras (Tillsätts 2020).”

Det är särskilt Centern som återkommande drivit på för småskalig alkoholförsäljning direkt på gårdar och region Skåne vill starta försök. Och Allianspartierna tillsammans med SD fick i maj ifjol majoritet i riksdagen för en uppmaning till regeringen att se över alkohollagen och möjliggöra gårdsförsäljning av exempelvis vin och öl i liten skala – om det inte hotar Systembolaget!

Det har dock minst två statliga utredningar tidigare kommit fram till skulle göra: krocka med Sveriges undantag i EU för att av folkhälsoskäl få behålla Systembolagets monopol, (parallell försäljning på svenska gårdar skulle tolkas som diskriminering av utländska alkoholtillverkare).

Behövs verkligen en tredje utredning om gårdsförsäljning? De rödgröna partierna har klart sagt nej, nej till ett sådana försök och röstade nej. Men tillkännagivandet gäller och vi får se vad uppgörelsen med C och L kan leda till i den frågan.

Stefan Löfven kommer med stor sannolikhet att kunna bilda ny regering efter höstens politiska röriga spel. Talman Andreas Norlén föreslår onsdag eftermiddag riksdagen att i den tredje statsministeromröstningen på fredag rösta för Löfven som statsminister.
– Min bedömning är att han har goda förutsättningar för att bli vald på fredag, sa Norlén vid en pressträff riksdagen i onsdags.
Därefter kan Löfven bilda regering hela fyra månader efter valet.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser