Sex nya namn i Löfvens regering

[Uppdat] Sex nya namn finns med i Stefan Löfvens nya regering som han presenterade på måndagen. Men regeringsförklaringen är i stort en blåkopia av fyrparti-uppgörelsen i januari.

Det betyder att S/MP/C/L- uppgörelsen ligger till grund där ”alla partier inte har fått allt, men alla något”, som Löfven sagt tidigare om den rödgrön-blå-överenskommelsen.

– Nu kan vi äntligen ta nya tag. Samhällsproblemen kan inte vänta. Jobben ska bli fler och klimatutsläppen minska. Välfärden bli bättre och integrationen effektivare.
– Tryggheten ska öka och brottsligheten bekämpas, sa Stefan Löfven.

Bland annat ska straff för narkotikalangning skärpas, oregistrerade kontantkort till mobiler förbjudas, Säpo få läsa krypterade meddelande och nyrekrytering till gängen stoppas tidigare och effektivare.

I riksdagen avslutade han sin regeringsförklaring med att presentera de nya ministrarna. Det är sex nya namn som statsråd och 16 äldre blir kvar, några på nya platser.

Mikael Damberg (S) flyttas till justitiedepartementet där Morgan Johansson kvarstår som chef. Damberg ska bland annat se till att rekryteringen av 10 000 nya poliser fram till år 2024 fungerar.

Anders Ygeman tillbaka. Foto: Drugnews

Anders Ygeman (S) återkommer som statsråd, denna gång på nya infrastrukturdepartementet som energi- och digitaliseringsminister. Hans Dahlgren (S) blir ny EU-minister med placering på statsrådsberedning.

Matilda Ernkrans (S) blir högskole- och forskningsminister, Åsa Lindhagen (MP), tidigare socialborgarråd i Stockholm, blir ny jämställdhetsminister, Jennie Nilsson (S) blir landsbygdsminister och Amanda Lind (MP:s tidigare partisekreterare) har utsetts till ny kulturminister.

Amanda Lind, ny kulturminister. Foto: Drugnews

På fråga från Aftonbladet om nya kulturministern har några skelett i garderoben, så svarade Lind att ”ja, i 20-årsåldern så testade jag cannabis”.

På socialdepartementet så känns namnen igen, men Lena Hallengren och Annika Strandhäll har gjort en rockard. Hallengren blir socialminister och departementschef och tar över sjukvårdsfrågor och även socialtjänst, läkemedels- och och äldrefrågor. Därmed släpper troligen Annika Strandhäll folkhälsa och ANDT-frågorna helt när hon blir socialförsäkringsminister med ansvar för pension och sjuktal. Men uppdelningen är inte i detalj klar än.

Hur de ska tillsätta en utredning om gårdsförsäljning om alkohol senast 2020, enligt fyrpartiuppgörelsen, som Socialdemokraterna så hårt varit emot tidigare återstår att se.

• Tidigare ministrarna Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S), Karolina Skog (MP), Gustav Fridolin (MP), Alice Bah Kuhnke (MP) och Helene Fritzon (S) slutar.

På eftermiddagen träffade ny regeringen Stefan Löfven 2.0 kung Carl Gustaf XVI  på slottet och efteråt blev det fototillfälle på Lejonbacken. Där passade även Drugnews på att plåta…

 

Sen bar det vidare i kortege från slottet till regeringkansliet. Foto: Drugnews

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser