Oklar valutgång – Löfven: jag stannar

[UPPDAT] Det blev extremt jämt i riksdagsvalet i Sverige – bara ett mandat skiljer mellan de rödgröna och alliansen. En politisk thriller väntar närmaste tiden om regeringsmakten. Alliansen krävde under valnatten att statsminister Stefan Löfven ska avgå. /Slutliga valresultatet dröjer.

Preliminärt har de rödgröna (S+Mp+V) tillsammans 40,6 procent och får 144 riksdagsmandat, alliansen (M+C+L+KD) 40,3 procent och 143 mandat och Sverigedemokraterna 17,6 procent och kan bli vågmästare med 62 mandat.

MYCKET preliminära resultat i riksdagsvalet från Valmyndigheten. Fler röster återstår räkna.

Men cirka 200 000 utlandsröster och sena förtidsröster har räknats senare i veckan. Så läget kan helt skifta. Även regionalt och lokalt i landet är det på många håll jämt och oklart om styre nästa mandatperiod, så också i de tre storstäderna.

Klart är i riksdagsvalet att Socialdemokraterna och Moderaterna backat stort och högerpopulistiska Sverigedemokraterna ökat, men SD blir inte andra största parti som flera mätningar före valet spått. KD gjorde en rejäl valspurt, ökade kraftigt på slutet och klarade riksdagsspärren, medan MP minska stort men blir kvar i riksdagen.

Redan på söndagskvällen så krävde Alliansen gemensamt att statsminister Stefan Löfven (S) ska avgå och låta talmannen undersöka vem som kan styra landet. ”Ju snabbare Löfven avgår, desto bättre”.

SD-ledaren – styrkt av ökat stöd i valet – uppmanade Moderatledaren Ulf Kristersson att samarbeta och bestämma sig: ”Väljer du Stefan Löfven eller väljer du Jimmie Åkesson?”
Men alliansen har sagt att man inte avser regerar med stöd av SD, därmed är läget helt öppet. På måndagen fick KD och M varsin inbjudan till till samtal av SD, men som de avvisade.

Stefan Löfven på S valvaka. Foto: Skärmdump SVT

Stefan Löfven sa på sitt partis valvaka att han inte tänker avgå, utan att stanna åtminstone de två veckor som återstår tills riksdagen öppnar. Och att landet behöver regeras fram till dess.
– Jag kommer att verka med lugn, som statsminister under tiden, sa han och tillade att ”blockpolitiken fördummar, riskerar förlama svensk demokrati” och att blockpolitiken borde begravas.
För att hitta en regeringslösning väntas han försöka bjuda in några allianspartier – för att hålla SD utanför allt regeringsinflytande.

Men Socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val på hundra år, även om tappet inte blev lika stort som man befarat (får cirka 28,4 proc.). Flera analytiker tror att riksdagen kommer rösta ner honom som statsminister. Löfven försökte gjuta mod hos partimedlemmar och citerade fackföreningsaktivisten Joe Hill (som avrättades i USA 1915): ”sörj inte, organisera er”.

 Först vid lunchtid i måndags hade alla 6004 valdistrikts redovisats, men återstod alltså utlandsröster och några sena förtidsröster. Valmyndigheten hade först i torsdags ett preliminärt valresultat, (mandat har åkt fram och tillbaka, felaktigheter i röstredovisning har uppdagats runt landet) och det har dragit ut på tiden. Först till helgen uppger myndigheten nu att ett slutligt resultat för riksdagsvalet kan bli klart.

En politiskt mycket osäker tid och hårda förhandlingar väntar om vilka som ska styra Sverige kommande fyra år.

Tema: VALET 2018

Söndagen den 9 september 2018 gick Sverige till val, såväl till riksdag, landsting som kommuner.

Först 131 dagar senare kunde regeringen Stefan Löfven 2.0 utses. S och MP med stöd av C och L, efter en omtalad  januariöverenskommelse.

Läs mer

Annonser