Majoritet i utskott för gårdsförsäljning

En majoritet i riksdagens socialutskott vill öppna för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Men de rödgröna och nykterhetsorganisationer varnar för att det skulle hota Systembolagets ställning.

Beslutet togs i torsdags i socialutskottet som vill att riksdagen ska uppmana regeringen att verka för en lagändring som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkoholdrycker i begränsad skala.
Men det under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.

De fyra borgerliga partierna har med Sverigedemokraternas stöd möjlighet att få igenom förslaget i riksdagen. Frågan ska debatteras och beslutas där redan 26 april. I höstas motionerade flera ledamöter för gårdsförsäljning och lokalpolitiker, vinodlare, öltillverkare och Lantbrukarnas Riksförbund har lobbat.

– Detta är en viktig reform som ger jobb. Det finns redan nu en hel del restauranger som har tillstånd och som säljer egentillverkad alkohol. I många länder finns den här möjligheten och det betyder mycket för turismen, säger Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

Men för att förslaget ska bli verklighet så måste alltså Systembolagets monopol värnas, enligt förslaget. Och därför vill man att regeringen låter utreda frågan igen före lagändring.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot och har reservat sig i socialutskottet. De får stöd även av liberalernas Barbro Westerholm, ledamot i utskottet.

Barbro Westerholm Foto: Riksdagen

– Jag kommer rösta med de rödgröna i riksdagen och har informerat min partiledning. Gårdsförsäljning har utretts två gånger, det finns ingen anledning att slösa skattebetalarnas pengar på detta igen, säger Westerholm till Drugnews.

Hon menar att vingårdar och mikrobryggerier idag redan har möjlighet att sälja sina drycker via systembutiker runt landet.

Frågan var även uppe på Liberalernas landsmöte i höstas, som tog ställning för gårdsförsäljning, om inte Systemet hotas. ”Ett onödigt beslut, då svaret redan fanns om att det inte går”, enligt Barbro Westerholm.

Det går inte införa gårdsförsäljningen av alkohol utan att hota Systembolaget, det undantag Sverige fick vid EU-inträdet, kom redan Anita Werners utredning fram till 2009. Och i en ny utredning som blev klar året därpå menade Lotty Nordling, expert på EU-rätt, att det i så fall krävde att såväl svenska och utländska alkoholproducenter tilläts sälja mindre mängder  öl, vin och även starksprit i ett parallellt system med små butiker – inte bara på landet, utan även i städer – för att inte diskriminera någon.

Per-Olof Svensson Blå Bandet

När Per-Olof Svensson, organisationssekreterare på Blå Bandet, får höra om socialutskottets förslag, så suckar han.
– Många trodde frågan om gårdsförsäljning var begravd, men den har bara slumrat. Det här kan hota alkoholpolitiken – behövs verkligen fler säljställen för alkohol? Det handlar inte bara om pittoreska gårdsbutiker på landet, utan kan även bli kvartersställen med alkohol i Gamla Stan, säger han till Drugnews.

Han tycker socialutskottet borde se till folkhälsans bästa, inte hänvisa till turistnäring och landsbygdsutveckling.
– Det är ont om tid, men nu får Blå Bandet och andra skyndsamt vända oss till politikerna för att se till att detta inte blir av. Det vore väldigt, väldigt allvarligt, säger han.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero anser frågan är färdigutbredd och att utskottets uppmaning är ”tragisk”.
– Socialutskottet bör ägna sig åt folkhälsopolitik istället för att gå alkoholindustrins ärenden, säger han till Accent.

Även Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor är kritisk till förslaget och tycker det ger falska förhoppningar:

Anders Andersson

– Vi konstaterar att utskottsmajoriteten sänder ut ogrundade förhoppningar när de tror att de utan några nya utredningsunderlag eller förhandsbesked från EU kan kombinera Sveriges solidariska och restriktiva hållning samtidigt som gårdsförsäljning av alkoholdrycker tillåts. Detta är lika omöjligt som att förena vatten och eld, säger SLAN:s-ordförande Anders Andersson.

 

Annonser