Vykort mot gårdsförsäljning

Alliansens och SD:s riksdagledamöter fick i fredags vykort med budskapet ”Rädda Systembolaget!”. Det är Sveriges Blåbandsförbund som uppmanar dem att före omröstning om gårdsförsäljning i riksdagen nästa vecka tänka till.

Provsmakning på gård. Foto: Drugnews

Socialutskottet förslår att riksdagen ger i uppdrag till regeringen att verka för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i vissa fall. Under förutsättning att monopolet kan bevaras.

– Gårdsförsäljning skulle hota det undantag vi fick från EU att behålla detaljhandelsmonopolet. Därför gör vi kampanjen med vykortsutskick som ju är svårare att klicka bort än mejl, säger Per-Olof Svensson, organisationssekreterare på nykterhetsorganisationen Blå Bandet, till Drugnews.

Det är 177 riksdagsledamöter för de fyra borgerliga partierna och SD som har fått vykorten. Alliansen och Sverigedemokraterna är positiva till gårdsförsäljning – och kan få majoritet – medan de rödgröna väntas rösta nej.

Men några borgerliga ledamöter har sagt att de ska rösta emot gårdsförsäljning och Blå Bandet hoppas att fler bryter partilinjen.

– Vi hoppas med vykortet att några av ledamöterna tänker ett varv till och röstar nej till socialutskottets förslag. Om vårt land öppnar för fler försäljningsställen av alkohol, så lägger vi krokben på oss själva. Fler butiker skulle i förlängningen leda till ökad konsumtion och bli ett direkt hot mot folkhälsan, säger Per-Olof Svensson.

Debatt och beslut i riksdagen om socialutskottets förslag är planerad till torsdag 26 april.

Annonser