Tunga ex-partiledare mot gårdsförsäljning

”Gårdsförsäljning av alkohol är fel väg till levande landsbygd”. Tre tidigare partiledarna Göran Persson (S), Bengt Westerberg (L) och Göran Hägglund (KD) skriver på DN-debatt att det tvärtom vore skadligt för hela Sverige.


De vill försvara Systembolagets detaljhandelsmonopol och butiker som finns i alla kommuner och kombinerar bra service med att begränsa tillgänglighet.

Genom att plocka bort vinstintresset från detaljhandeln med alkohol har vi plockat bort incitamenten för merförsäljning. Som kunder på Systembolaget får vi god service, men vi blir aldrig uppmuntrade att köpa mer än vi hade tänkt oss. Vi har valt denna modell för att vi bor i den del av världen som dricker allra mest, och där problemen med alkohol är och har varit som allra störst”, skriver de tre i debattartikeln i Dagens Nyheter.

Foto: Drugnews

De varnar politiker för att hoppa på en populistisk våg som söker enkla lösningar på komplicerade frågor. Exempelvis att gårdsförsäljning skulle bidra till bättre företagsklimat på en levande landsbygd.

 Mycket kan göras bättre. Men att kullkasta svensk alkoholpolitik till förmån för vinstdriven alkoholförsäljning, i hela landet – vilket de facto är alternativet till dagens modell – är inte en trovärdig landsbygdspolitik. Tvärtom vore den direkt skadlig, för hela Sverige”, avslutar Persson, Westerberg och Hägglund.

Debatten har tagit fart igen om att gårdsförsäljning av öl, vin och sprit på gårdar från lokala producenter direkt till besökare istället för omvägen kring Systembolaget. Några allianspolitiker snickrar just nu på en riksdagsmotion om att tillåta det. Och Regions Skåne vill starta ett försök för vinbönder och mikrobryggare.

Men flera menar att undantaget Sverige fick vid EU-inträdet för få behålla Systembolagets monopol av folkhälsoskäl skulle hotas om gårdsförsäljning av lokala alkoholdrycker direkt till konsumenter tillåts. Det skulle strida mot EU-rätten och kunna tolkas som att utländska producenter diskrimineras, har statliga utredningar kommit fram.

För att kringgå det skulle även utländska alkoholtillverkare måste erbjudas sälja sin öl, vin och sprit från egna butiker i hela Sverige, i storstad såväl som i landsorten.

Rödgröna regeringen har hittills sagt nej till gårdsförsäljning. Och förra veckan skrev Systembolagets VD ett öppet brev till alla riksdagspolitiker att om gårdsförsäljning tillåts så blir det inte mycket kvar av den restriktiva alkoholpolitiken som håller nere hälsoskador av alkohol.

De tre tidigare partiledarna är inne på samma tema.

Annonser