LUF-replik om legalisering och våld

I en krönika om drogkurage uppmanade RNS:s ordförande Jessica Vikberg representanter för Liberala ungdomsförbundet – som i Aftonbladet skrev att legalisering av droger kan minska våld och dödlighet – att tänka längre och inte normalisera narkotika. Nu svarar LUF:s Romina Pourmokhtari och Max Hjelm i Drugnews att det är dags omvärdera Sveriges narkotikapolitik.

EU:s narkotikabyrå EMCDDA konstaterar att 9,8 miljarder euro årligen omsätts i Europa på grund av cannabisförsäljning. Pengar som flödar på en svart marknad, illegalt och finansierar gängkriminalitet. För att rädda liven på de ungdomar som idag råkar illa ut tror vi att den behöver legaliseras och regleras. Den behöver komma bort från gatorna och in i butiker där vi kan kontrollera försäljningen så att den inte göder kriminalitet.

Men från vår text där vi har förslag på hur vi i Sverige faktiskt skulle kunna minska lidandet som kommer från dagens system plockar förbundsordföranden för RNS endast upp ett fåtal ord.  Det tycker vi är att föra en oseriös debatt. Vi i LUF är absolut radikala, men vi är inte onda.

Att vi förespråkar en legalisering är inte bara för att ”folk ska få ha kul med gott samvete” som Vikberg verkar tro. Nej, den främsta anledningen är att vi vill slippa vakna upp till rubriker om hur unga män har blivit skjutna i våra förorter.

RNS anser att vi har en naiv syn på narkotika och frågar sig själv om det är värdigt ett modernt land som Sverige att låta folk köpa narkotika i butiker. Men att tro att man kan eliminera all narkotika från samhället är naivt. Den finns här, och vi kommer inte kunna radera den helt. Fråga USA som har fört kriget mot knarket i över 48 år, utan framgång. Vi tycker att det är värdigt ett land som Sverige att arbeta för att vi inte längre ska ha näst högst narkotikarelaterad dödlighet i Europa.

Vi beklagar att det inte går att föra en seriös debatt kring detta ämne utan att RNS kommer med oseriösa påhopp. Vi för gärna en debatt för att nå en bra väg framåt, men det kommer inte gå innan den förs på ett sett där vi inte blir konstant misstolkade. Jessica Vikberg, du frågar oss vilken människosyn vi har. Tillåt oss fråga dig, vilken människosyn har du? Som trots att dödsfallen ökar och våldet eskalerar, krampaktigt håller fast vid den daterade svenska narkotikalagstiftningen som orsakar så mycket våld och lidande för människor.

Det är dags att omvärdera Sveriges narkotikapolitik. Den fungerar nämligen inte.

ROMINA POURMOKHTARI – vice ordförande LUF,
valberedningens förslag till ny ordförande

MAX HJELM – vice ordförande, LUF Storstockholm

Annonser