Tull-larm: fler unga smugglare

På tre år har antalet misstänkta smugglare under 18 år fördubblats. Från 89 ärenden 2020 till 175 ärenden ifjol, de yngsta bara 12-13 år, som beställt explosiva varor, narkotika, e-cigaretter med mera på nätet. /Tullen varnar nu föräldrar.


– Det är en oroväckande utveckling och det vi ser i våra utredningar är förmodligen toppen på ett isberg. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet, säger Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressmeddelande.

År 2020 sedan rörde bara fyra av tullens brottsutredningar barn under 15 år, medan de ifjol ökat till 29 ärenden.
– Statistiken indikerar att smugglingen kryper neråt i åldrarna. Vi ser flera exempel där de misstänkta bara är 12 – 13 år. Vi vill flagga för den här utvecklingen för att göra vuxenvärlden medveten om vad som pågår, säger Lina Andersson.

De flesta av smuggelbrotten med barn begås på internet. I 85 procent av ärendena har smugglingen skett via post och paket. Vanligast handlar det om e-cigaretter, men också narkotika, alkohol, explosiva varor och knivar.

Tullen inför nu nya rutiner för kontakt med socialtjänsten, som är den myndighet som får ta hand om minderåriga smugglare, som ju inte är straffmyndiga. Egna tullutredare ska utbildas för att särskilt arbeta med utredningar när unga misstänks för brott. Och muntliga överlämningar ska kompletteras med skriftliga för att ärenden med barn inte ”ska falla mellan stolarna”.
– Kan vi i ett tidigt skede förhindra att en ung människa fastnar i kriminalitet så är det en stor vinst både för individen och samhället, säger Lina Andersson på Tullverket.

Fall:
• Tullen stoppade postpaket med nära ett halvt kilo cannabis som en 15-åring i Skåne beställt. Domen blev ungdomsvård.
• En stor mängd e-cigaretter insmugglad i post var på väg till en 16-åring i Östergötland. Dom ungdomstjänst.
• Kraftiga smällare (”bangers”) smugglades per post av 17-åring i Gävleborgs län. Smuggeldomen blev dagsböter.

Annonser